Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Billy Joel bar judestjärna på scen

Gjorde politiskt statement på Madison Square Garden.

Bild: Scott Roth
Musikern Billy Joel har under hela sin karriär hållit sina politiska ståndpunkter borta från estraden. I en intervju med Rolling Stone Magazine så sent som i juni månad beskrev han hur han varit på konserter där artisterna går igång och "med haranger berättar för publiken vad som försiggår inom politiken, och jag tänker 'hör du, det var inte för detta jag kom hit.'"
Det var då. Sedan dess har Ku Klux Klan och andra högerextrema rörelser flyttat fram sina positioner i USA. För drygt en vecka sedan demonstrerade nynazister i Charlottesville, Virginia, sex timmars bilfärd från Madison Square Garden på Manhattan där Billy Joel spelade i måndags.
När det blev dags för extranummer genomförde han en tyst protest. Kavajen var utbytt mot en där han låtit sy fast två gula davidsstjärnor, av den typ som judarna tvingades bära i Nazityskland och i ockuperade områden över hela Europa.
Billy Joel är sekulariserad jude, född i Bronx 1949. Hans far flydde undan judeförföljelserna i hemlandet Tyskland 1938, och kom via Schweiz och Kuba till New York. Flera släktingar dödades under förintelsen.
Joel fortsatte sin show ungefär som vanligt i måndags, men under hans duett med Patty Smyth i låten "Goodbye to you" visades en bildshow där president Trumps många kickade medarbetare passerade revy.
Madison Square Garden är en klassisk idrotts- och konsertarena, med plats för 20 000 i publiken. Den nuvarande arenan är den femte på adressen och byggdes 1968. I en tidigare arena, byggd 1925 och med plats för drygt 18 000 personer, hölls år 1934 ett massmöte arrangerat av den nazistiska organisationen Friends of New Germany. På podiet syntes en stor duk med ett hakkors. Arenan var fullsatt.
Billy Joel är en av USA:s mest framgångsrika artister, starkt förknippad med New York. Hans utsålda konsert på Madison Square Garden i måndags var hans 43:e sedan januari 2014. Bland hans mest kända låtar märks "New York State of Mind".
Gå till toppen