Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det behövs inte en massa kläder för att ”avsexualisera” kvinnokroppen

Olika koder för sexualitet möts i det mångkulturella samhället.Bild: Hassan Ammar
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I dagens moderna samhälle möts kulturer med mycket olika koder runt sexualitet, kvinnans frihet och mannens ansvar.
I det gamla, svenska bondesamhället med sin mörka kristendom lades ansvaret på kvinnan, även en våldtäkt kunde vara hennes fel och inte husbondens eller mannens. I det moderna, västerländska samhället har vi hittat tillbaka till en bättre balans, där mannen själv måste kunna styra sin sexualitet och kunna straffas om han inte kan kontrollera den. En kvinna kan idag bestämma när och hur hon vill känna sig sensuell utan att behöva ta ansvar för mannens reaktioner.
I mötet med andra kulturer som kommer till vårt land genom immigration aktualiseras nu den gamla problematiken på nytt men från ett annat religiöst/kulturellt håll. Kulturer med en mycket gammaldags kvinnosyn som möter det moderna, sekulära samhället. Det blir reaktioner och konflikter: okvädesord haglar över bikinisolande svenska kvinnor.
För att gå de andra kulturerna tillmötes anpassar sig nu det europeiska, västerländska samhället genom att skicka ut signaler åt olika håll i samhället: London, Paris, Berlin inför förbud mot viss form av sexuell reklam, i Holland råds anställda att undvika korta kjolar, i Sverige införs ”kvinnotimmar” vid svenska bassänger, i Tyskland skickas brev till föräldrar där de uppmanar dem att inte låta sina barn klä sig ”utmanande”. De italienska myndigheterna gjorde sig stort besvär för att bespara president Hassan Rouhani från nakenheten bland de antika skulpturerna i Kapitolinska museerna i Rom och så vidare.
Läs också Rohani slapp se nakenstatyer i Rom
Är detta rätt väg att gå? Yttrandefriheten och mänskliga rättigheter har sitt pris. Börjar den beskäras kan den skära bort allt mer tills inget finns kvar. Vem har makt att säga att nu räcker det, nu är det lagom avklätt/påklätt för kvinnor? Och varför läggs ansvaret på den västerländska kvinnans kropp att vara den som ska anpassa sig i denna nya, sköna värld?
Det är ju inte kläderna i sig det handlar om, det handlar om de koder för uppförande som varje kultur har. Hur gjorde till exempel naturmänniskan när hon i forntiden levde utan kläder? Synen av en naken kropp ledde inte automatiskt till en våldtäkt. Svaret kan vi hitta hos folkslag som fortfarande lever enkelt och naturligt.
Den österrikiske beteendeforskaren Irenäus Eibl-Eibesfeldt berättar att kvinnorna hos de sydamerikanska yanomami-indianerna bara bär ett tunt snöre runt midjan som sexuell kod. Med snöre runt midjan – ej naken. Var de tvungna att ta av snöret, reagerade de lika blygt som en västerländsk kvinna som ombads att klä av sig. Några av männen i yanomami-stammen binder fortfarande upp penisen i förhuden, men om snöret glider ned, blir de mycket förlägna. Uppbunden penis – ej naken. Där lär sig alla, både män och kvinnor, hur man tittar på varandras kroppar och vilken kod som gäller. I Sverige kanske skylten ”nudistplats” fyller samma funktion. När hörde man talas om våldtäkt på en sådan plats?
Detta synsätt är något som dagens dominerande religioner fullständigt saknar. De abrahamitiska religionerna föddes ur en mycket lokal patriarkalisk stamkultur. Det handlar i modern tid om ett manligt medvetande och ansvar för sin sexuella kraft, det är inte kvinnan som ska bära ansvaret. Det behövs inte en massa kläder igen för att avsexualisera kvinnokroppen i denna nya tid! Det handlar om att träna män i socialsexuell kompetens. Leve Inna Schevchenko för hennes kamp inom Femen.

Ingvor Sabina Le John

Ingvor Sabina Le John i Malmö är före detta bonde, språklärare, engelsk hemmafru och bloggare. Översättare för Bruno Grönings Vänkrets, poet/skribent, fotograf på Panoramio.com, djurrättsaktivist, var med och startade Djurens Parti. Sjunger och spelar piano och gitarr. Grundare av Kirseberg News.
Gå till toppen