Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pressen ökar på AKB – fler avgångskrav

Det interna upproret mot Anna Kinberg Batra växer. Moderaternas kanske tyngsta länsförbund i Stockholm kräver partiledarens avgång – liksom förbunden i Dalarnas, Västerbottens och Uppsala län samt ungdomsförbundet Muf.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.Bild: Erik Simander/TT
– Vi behöver tillsätta en ny partiledare, säger Kjell Jansson, ordförande i Stockholms länsförbund.
En "tydlig majoritet" i förbundsstyrelsen och bland de moderata kommunalråden i Stockholms län har förklarat att de saknar förtroende för partiledaren.
Bara några timmar innan den dolkstöten sade Anna Kinberg Batra att hon känner ett brett stöd inom partiet.
– Jag tänker inte avgå, sade hon.
– Vår moderata höst har knappt börjat och vi har mycket kvar att göra för att komma ur vår position.
Jimmy Baker är moderat kommunalråd i Botkyrka utanför Stockholm. Han anser att Moderaterna inte sätter dagordningen på det sätt det största oppositionspartiet borde göra.
– Vi har en politik som vi är övertygade om skulle få gehör bland svenska folket men vi får inte ut den. Ytterst är det partiledarens roll och uppgift, säger han till TT.
Det dröjde inte länge innan ytterligare länsförbund ställde sig bakom det öppna avgångskravet.
– Vi befinner oss i en situation där det är svårt för Anna Kinberg Batra att fortsätta som partiledare, säger Carl-Oskar Bohlin, förbundsordförande för Moderaterna i Dalarna, till SVT Nyheter.
Sent på kvällen stod det klart att även Västerbottens och Uppsala län anslutit till revolten.
– Vi har haft en lång diskussion och kommit fram till att vi behöver byta partiledare i det här läget, säger Fredrik Ahlstedt, förste vice förbundsordförande i Uppsala län.
Han tillägger att förbundsstyrelsen var enig i sitt beslut och nu uppmanar valberedningen att börja leta efter en lämplig efterträdare till Kinberg Batra.
– Det fungerar inte med kommunikationen till väljarna. Vi möter dagligen väljare som har olika synpunkter. Det är svårt att kunna prata moderat politik när alla vill prata om att partiledaren inte är tillräckligt bra, säger han.
Även i Västerbottens län var det en enig förbundsstyrelse som ställde sig bakom avgångskravet.
– Det är ingen hemlighet att det är krisartade siffror för partiet och låga förtroendesiffror för partiledaren och då måste man någonstans dra ett streck för där gränsen går, säger förbundsordföranden Anders Ågren som även han vill att valberedningen agerar.
– Vi märker att det blir fler och fler länsförbund som ställer sig bakom de här kraven och vi hoppas att valberedningen kallas samman och agerar i frågan.
Frågan är vad avgångskraven kan leda till. Än så länge är Stockholm, Dalarna, Västerbotten och Uppsala, tillsammans med ungdomsförbundet Muf, ensamma om att – åtminstone öppet – vilja byta ut Anna Kinberg Batra.
Muf-ordföranden Benjamin Dousa anser att läget för partiledaren är allvarligt och vill att fler delar av partiet sluter upp bakom avgångskravet.
– Nu hoppas jag att fler länsförbund också kommer till slutsatsen att man måste rädda det som räddas kan. Sedan återstår det att se om Anna lämnar frivilligt eller vad som händer, säger han till TT.
Lars-Ingvar Ljungman, som utöver att vara förbundsordförande i Skåne även har den viktiga posten som valberedningens ordförande, hade så sent som på onsdagen inte några planer på att kasta in ett ordförandeval på partiets arbetsstämma i oktober.
Ljungman varnar också partikamraterna för det han anser är riskerna med att fortsätta ifrågasätta Anna Kinberg Batra. Hans analys är att det inte gynnar partiets redan svåra opinionsläge.
– Om det här skulle fortsätta fram till stämman befarar jag att det verkligen påverkar oss, säger han till TT.
Flera kommunalråd i Stockholms län gick redan på tisdagen ut med krav på M-ledarens avgång. Men än så länge finns det ingen stor uppslutning bland länsförbunden om att byta partiledare.
TT har varit i kontakt med hälften av de 21 länsförbunden. Stödet för Anna Kinberg Batra verkar om inte orubbat så åtminstone inte försvunnet. Från flera förbund hörs kritik mot att det man anser borde vara interna diskussioner förs öppet i medierna.
– Jag tycker att det är jätteolyckligt och skadligt för partiet att vi för de här diskussionerna externt, säger Mikaela Waltersson, förbundsordförande i Halland.
I Värmland anförs också praktiska skäl till att visa fortsatt stöd för Anna Kinberg Batra.
– Det är inte läge att byta partiledare nu. Det är för nära inpå valet, säger förbundsordföranden Stina Höök.
På en pressträff på onsdagsmorgonen varnade också M-ledaren själv för att en fortsatt diskussion om hennes post är negativ för partiet.
– Vägen framåt, och att komma ur det svåra läge vi befinner oss i, är inte att moderater fortsätter att bråka med varandra, säger hon.
Anna Kinberg Batra konstaterade också att hon inte sett någon förklara vad ett partiledarbyte skulle göra för skillnad eller i grunden lösa för problem.
Partistyrelseledamoten Hanif Bali tycker att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.
Fakta

Bakgrund: Krisen i Moderaterna

I slutet av maj vädrades det interna missnöjet med partiledaren bland vissa ledande M-politiker för första gången öppet.

Sedan beskedet i januari, om att man öppnar för samtal med Sverigedemokraterna i riksdagen, hade partiet rasat rejält i opinionen.

Kinberg Batra kritiserades då för att vara otydlig. Hon konstaterade att hon och partiet befann sig i en förtroendekris och lovade bättring.

Kinberg Batra passade också på att möblera om bland nyckelpersoner i partiet och petade Beatrice Ask från posten som rättspolitisk talesperson. Ask ersattes av den dåvarande partisekreteraren Tomas Tobé.

I valet 2014 fick Moderaterna 23,3 procent av väljarstödet, ett tapp med nästan 7 procent jämfört med 2010 års val.

I SVT/Novus opinionsundersökning tidigare i augusti var stödet för M på 15,2 procent – bottenrekord i Novus undersökningar.

I en färsk undersökning från DN/Ipsos vill endast 6 procent av väljarna se Anna Kinberg Batra som statsminister efter nästa val. Knappt var tredje M–väljare vill se henne som nästa statsminister.

Fakta

Stödet i länsförbunden

Hittills har stöd eller avgångskrav uttryckts av följande förbund, efter onsdagens besked från länsförbundet i Stockholm.

Stockholm: En "tydlig majoritet" av förbundsstyrelsen och kommunalråden i länet saknar förtroende för Anna Kinberg Batra.

Dalarna: "Det är svårt för Anna Kinberg Batra att fortsätta som partiledare", säger förbundsordföranden till SVT Nyheter.

Västerbottens länsförbund och länsförbundet i Uppsala har också krävt Kinberg Batras avgång.

Jämtland: Har ännu inte diskuterat frågan.

Halland: Har inte haft någon diskussion och därför ingen annan uppfattning än tidigare, att förbundet står bakom partiledaren.

Jönköping: I nuläget fortsatt stöd. "Det vi demokratiskt har kommit överens om gäller tills det att vi har kommit överens om något annat", säger förbundsordföranden Gottlieb Granberg.

Kalmar: "Ingenting har förändrats sedan sent i våras när vi gav henne vårt stöd", säger förbundsordföranden Malin Sjölander.

Värmland: "Det är inte läge att byta partiledare nu", säger förbundsordförande Stina Höök.

Norrbotten: Fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra.

Kronoberg: "Inga kommentarer för dagen".

Örebro: "Vi kräver inte hennes avgång, vi har inget nytt beslut", säger förbundsordföranden Anders Åhrlin.

Västra Götaland: Förtroende för Anna Kinberg Batra, enligt Aftonbladet.

Skåne: Har förtroende för M-ledaren, enligt förbundsordföranden Lars-Ingvar Ljungman.

Gå till toppen