Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredricson: "Jag hoppas vi sitter här igen"

Peder Fredricson klev för någon sekund ur sin annars slutna mentala bubbla och önskade sig det uppenbara. – Jag hoppas att vi sitter här igen. Gör han det natten till lördag är det som Europamästare i lag. Fortsätter han som han börjat EM lär det bli ett nytt besök på podiet i presskonferensrummet på söndag – och då som individuell mästare.

Peder Fredricson på hästen All In under laghoppningens första runda i EM.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det är svenskt guldläge inför lagfinalen i hoppning på Ullevi. Marginalen ner till tvåan Schweiz är mindre än tre fel, det vill säga mindre än en rivning.
Sverige har avgörandet helt i egna händer och hovar. Tre svenska nollor och Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann når hela vägen fram till EM-guldet.
I så fall svensk ridsports första i hoppning.
Och som om det inte räcker leder Fredricson individuellt. Han och All In stormar fram mot söndagens final. Just nu är han den självklare favoriten efter uppvisningarna i tidshoppningen och i torsdagens andra runda i Göteborg.
Ekipaget har inte rivit ett hinder, inte fått ett tidsfel, knappt rört en bom.
Men en sak i sänder. All fokus ligger på att ta det där lagguldet som hopplandslaget ytterst sällan varit i närheten av.
– Vi kan göra något historiskt tillsammans. Bara det är en fantastisk upplevelse i våra liv. Men vi måste göra om det vi gjorde i dag först, säger Fredricson.
– Nu ska vi ladda om och hålla det här.
Det var en dag när det när det mesta stämde. Henrik von Eckermann studsade tillbaka efter misslyckandet i tidshoppningen. Visserligen fick han ett tidsfel med Mary Lou, men det var den start laget behövde. Malin Baryard Johnsson följde upp med en vådlig men felfri runda på Cue Channa.
– Det krävdes att sitta still. Det var väldig fokus på det. Det är svårt när man inte får hjälpa till på de stora hindren, men hon skulle absolut inte vara i en bom. Hon var fantastisk, säger Baryard Johnsson om sitt sto.
Den enda svenska rivningen kom på det sista hindret för Douglas Lindelöw – och det var inte Zacramentos fel.
– Ett löjligt misstag av mig, säger Lindelöw.
Sist ut hängde det – som vanligt – på Peder Fredricson. När han drev "Allan" över det sista hindret steg jublet på Ullevi. Alla visste vad det innebar: dubbelt svenskt guldläge.
Efter två dagars tävlande i dagsljus avgörs finalen sent på kvällen och under Ullevis skarpa elljus.
– Det är lite nya förutsättningar när vi ska hoppa under strålkastarljus. Vi var inne här i måndags och kände på det lite. Jag tror att strålkastarljuset här är väldigt bra. Jag tror inte att det blir några skuggor. Det kanske kan skina lite i vattengraven – om den nu är med. Det är inte säkert eftersom den har varit med två gånger.
– Det blir lite annorlunda, men för mig tror jag att det blir bättre, säger Fredricson.
I lagtävlingen skuggas Sverige (8,21 fel) och Schweiz (11,15) av främst Irland (12,11), Belgien (12,11), Italien (15,25) och Tyskland (15,52).
Individuellt jagas Peder Fredricson (0 fel) av tysken Marcus Ehning (0,59), portugisiskan Luciana Diniz (0,67) och fransmannen Kevin Staut (0,91).
Fakta

Så avgörs lagfinalen

Kommer Sverige att ta guldet i laghoppningen. Först närmare midnatt till lördag kommer svaret. Det komprimerade mästerskapet bjuder på en kvällsföreställning (20.30–00.00) där en av utmaningarna för häst och ryttare blir att anpassa sig till elljuset.

Hinderhöjd: 160 centimeter.

De kvalar individuellt: De 50 bästa ryttarna efter onsdagens och torsdagens rundor. De 25 bästa når söndagens individuella final. Just nu ligger Peder Fredricson (etta), Malin Baryard Johnsson (16:e) och Douglas Lindelöw (21:a) på individuell finalplats.

Så går det till: I lagtävlingen – fyra ryttare i varje lag – räknas de tre främsta resultaten. I finalen rids den tredje och sista rundan och resultaten i samtliga rundor räknas. Lag med lägst antal fel totalt vinner. Vid lika antal fel bland medaljörer väntar omhoppning för samtliga ryttare.

Lagmedaljörer i senaste EM i Aachen: 1) Nederländerna, 8,82 fel, 2) Tyskland, 12,40, 3) Schweiz, 18,23... 9) Sverige, 44,30.

Gå till toppen