Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antikexperter letade fynd i Helsingborg

En smörduva i keramik, en Milo-tavla och en cigarrlåda från Kina. Det är något av allt som mötte Antikrundan när den kom till Helsingborg.

Charlotte Michalakis och Gull-Marie Brandin stod först i kön vid Sofiero gård.Bild: Sven-Erik Svensson
Klockan är strax före tolv och utanför Sofiero gård är kön redan flera hundra meter lång. Alla vill in för att se om just deras gamla grejer kan uppgraderas till värdefulla antikviteter.
Och bland experterna från Antikrundan som ska avgöra saken är förväntningarna lika stora. Så stora att flera av dem redan gått en vända i kön för att sondera terrängen bland föremålen.
En av dem är Helsingborgs egen Antikrundan-expert Joakim Bengtsson som direkt hittade en smörduva från 1860-talet.
– Han bara nöp den direkt när jag stod i kön, säger ägaren Anki Arvidsson från Ödåkra.
Antikexperten Joakim Bengtsson förälskade sig i en smörduva som Anki Arvidsson från Ödåkra hade med sig.Bild: Sven-Erik Svensson
Hon och smörduvan fick således lämna kön och ställdes upp framför kamerorna. Om de kommer med i programmet är oklart men en värdering blev det alldeles oavsett. Och den blev bättre än förra gången. Smörduvan, som är en släktklenod, har nämligen varit med förr.
– Jag hade med den när Antikrundan var på Kapperup i Höganäs 2009. Men nu var den värd mer, runt 6000 kronor, säger Anki Arvidsson.
Joakim Bengtsson tycker det är extra kul att rundan nu nått hans hemstad, Helsingborg. Det var nämligen ett tag sedan, 1992.
– Visst är det kul, det kan inte bli bättre. Det enda som är negativt är att jag får bo hemma så jag missar en hotellfrukost, säger Joakim Bengtsson och får folket runt omkring att dra på smilbanden.
Längst fram i kön stod Charlotte Michalakis och Gull-Marie Brandin med bland annat en cigarrlåda och en smäcker liten fåtölj. De hade stått i kö sedan klockan sju på morgonen för att säkert komma in till experterna och strax före klockan tolv när portarna slogs upp var stämningen på topp även om de kanske inte riktigt trodde att de hade några riktigt värdefulla saker med sig.
– Jag hoppas åtminstone att jag ska slippa behöva åka med fåtöljen till tippen efter det här, säger Gull-Marie Brandin.
Charlotte Michalakis hade med sig vad hon trodde var en cigarrlåda som legat länge i källaren och gått i arv i släkten. Vad den var värd hade hon ingen direkt uppfattning om men hoppades i alla fall på 500 spänn.
Charlotte Michalakis och antikexperten Knut Knutson dividerar om värdet på en kinesisk cigarrlåda.Bild: Sven-Erik Svensson
Väl inne hos experterna tog sig Knut Knutson an lådan, vände och vred på den, förklarade vad det var för metall och försökte lista ut vad det var för träslag och konstaterade att den var från Kina och byggd i början av 1900-talet.
Och värdet?
200 föreslog Knut Knutson men det tyckte Charlotte Michalakis var lite lite och efter visst muntert gnabb ändrade han sig och höjde till 300 kronor efter att ha fått bakläxa från kamerateamet kring sitt beteende.
– De säger att vi måste se varandra mer i ögonen, förklarade han för Charlotte Michalakis.
Bra teve kan man tänka sig.
Men bland det billiga fanns också betydligt dyrare tingestar. En kvinna från Helsingborg hade tagit med sig en blad av den kände konstnären Miro. Tavlan behövde kontrolleras innen det var dags att värdera den.
– De berättade att det förekom väldigt många förfalskningar i slutet av 1970-talet. Men min var det inget fel på, säger kvinnan som vill vara lite hemlig eftersom tavlan visade sig vara värd 18000 kronor.
Joel Sommén visade att posthornet visst fungerade trots att det hade några år på nacken. Med sig hade han sin familj med Ulrika Sommén, André Sommén och Ida Sommén.Bild: Sven-Erik Svensson
I kön utanför stod Joel Sommén, fyra år från Klippan, med ett posthorn i handen. Han var där med familjen och förhoppningen var att få veta med om hornet.
– Jag har fått ärva det av mina föräldrar och vi vill väl bara se om det går att få veta någonting om dess historia, säger mamma Ulrika Sommén.
Att hornet fungerade lät Joel Sommén kön få veta när han tog i för kung och fosterland och blåste i det blanka tofsförsedda instrumentet.
Joakim Kjellsson och Mattias Olsson hade med sig en samling av käppar från världens alla hörn.Bild: Sven-Erik Svensson
En bit bak dem i kön stod Joakim Kjellsson och Mattias Olsson. De hade med sig något så ovanligt som en samling av käppar de köpt av ett dödsbo.
– Samlingen innehöll 163 käppar som mannen skaffat sig på olika resor runt om i världen. Vi har inte med alla utan har valt ut en del som vi tror kan vara intressanta, säger Mattias Olsson.
Programledaren Anne Lundberg vid Sofiero gård.Bild: Sven-Erik Svensson
De båda stod ganska långt bak i kön men absolut inte sist. Kön ringlade sig nämligen runt hela gården och för många blev det en lång dags väntan under de sex timmar som experterna hade öppet hus på Sofiero gård.
– Det brukar komma mellan 800 till 1200 personer till den här typen av arrangemang, säger Jan Thörnqvist som är antikrundans samordnare på plats i Helsingborg.
Gå till toppen