Wimans blogg

Max Wiman: Norska MFF-trions karriärer spretar åt olika håll

Men Jo Inge Bergets besked kan vara guld värt.

Andreas Vindheim gratulerar Magnus Wolff Eikrem till superfrisparken mot Jönköping den 22 juli. Var det sista avtrycket han satte i sin MFF-karriär, älskad av många i publiken?Bild: PETTER ARVIDSON
Det är inte ofta de senaste åren som Malmö FF presenterat en startelva utan norrmän. Kommer ofrånkomligen att tänka på en tidig träningsmatch i Salou där alla tre gjorde mål var sitt mål på Sirius när MFF vann med 3-1.
I dag har utvecklingen spretat iväg åt helt olika håll.
I fjor var Magnus Wolff Eikrem poängkung i allsvenskan, framför allt assistkung och röstades fram som årets mittfältare. Just nere i Salou matchades han ett kort tag fram som central spelare igen (2016 kom succén från högerkanten), men det varade inte länge.
Han kom i en kantroll ganska snabbt och det gick väl inte kanon, men det gick frapperande snabbt att han fick – utan att någon sa det rakt ut – stämpeln att inte fungera i MFF:s presspel.
Ändå blev det några avgörande insatser framför allt i inhopp under våren.
Den 22 juli kom Magnus Wolff Eikrem in mot Jönköping och fick stadion att explodera med en fullständigt magnifik frispark fram till 2-0.
Sedan dess har Malmö FF spelat fem matcher och Eikrem har inte varit i närheten av planen.
Eikrem har som alla spelare sina fel och brister, har inte presterat på topp när han fått chansen så många gånger, men har å andra sidan fått betydligt färre chanser än spelare i liknande situationer.
Sådant här händer förstås, men det händer inte så ofta med en spelare med de här kvaliteterna. Många supportrar i vår liverapportering i går var besvikna och upprörda över att Sveriges bästa passningsfot inte fick kliva in på planen ens efter debaclet i Eskilstuna och en trög inledning i cupmatchen mot Trollhättan.
Ett tydligare svar än det här på min fråga kring Eikrem och om Magnus Pehrsson förstår att många är undrande över situationen, fick jag inte av MFF-tränaren:
”Det är klart. Han är en väldigt bra fotbollsspelare. Men där jag efter Jönköping har prioriterat andra i de matchlägena i startelvorna. Och i inhoppen tyckt andra gå före. Jag har gjort andra val.”
Jag undrade förstås specifikt om det inte fanns ett utrymme för inhopp ens mot Trollhättan, låt gå att det bara stod 2-1.”
”När AC behövde gå ut, så var valet av Erdal naturligt. Magnus har inte spelat på den positionen sen försäsongen. När vi tar in Sarfo, så är det för Svanberg på vänsterkanten där Magnus inte spelat alls. Då ska vi mer stänga matchen. Den känns under kontroll. Men jag säger det igen, Magnus är en fantastisk fotbollsspelare.”
Finns något underliggande? Ingen aning. Tydligare än så här blir inte förklaringarna. Finns det något annat bakom, är det ju svårt att ta med det i analysen, när vi inget vet.
Eikrem är inte den medieälskande spelaren och framför allt inte i det här läget, så exakt hur han själv tänker vet vi inte heller.
Men jag önskar honom verkligen något annat. Helst av allt ett erkännande, återkomst och snygg avslutning i MFF, men det blir väl allt svårare att tro på.
Det känns bara fel att se honom sitta och tyna bort längst ut på bänken, så i stället är det väl bara att hoppas att det dyker upp ett bud i transferfönstrets sista självande dagar, så att någon annan kan få njuta av hans kvaliteter.
Andreas Vindheim har gått från ständigt skadad och nästan alltid bänkad, till regelbunden speltid, ett nytt kontrakt och en öppning att ta över högerbackspositionen efter Anton Tinnerholm när han sannolikt flyttar i vinter. Missade matchen lätt skadad i går. Men har en framtid i Malmö FF med kontrakt fram till 2020.
Jo Inge Berget har utgående kontrakt i höst och kommer med all säkerhet att gå vidare, har tackat nej till stort ekonomiskt bud från Kina i tidigare fönster.
Men det känns väldigt rätt att han är med ända in i kaklet och spelar ut sitt kontrakt för han har varit en av lagets viktigaste spelare ständigt under de tre åren i MFF-tröjan.
Inte minst tack vare sin energi och vilja i alla lägen även de de dagar då spelet inte stämt – till och med i ett inhopp mot Trollhättan.
Så jag blev faktiskt glad inombords när Jo Inge Berget klart och tydligt inne under läktaren i Trollhättan berättade för mig att han stannar i Malmö säsongen ut.
Det beslutet kan bli guld värt för Malmö FF, bokstavligt talat.
Det faktum att han ska bli pappa i början av september är förstås en avgörande faktor. I MFF-podden berättade han att han är den trötta typen och funderar en del kring hur det här förändrar livet.
Att då ge sig iväg till en flytt till en ny klubb, hade säkert inte varit det smartaste valet.
Och att han kommer att ge allt i varje löpning och närkamp ända in i november är det väl ingen som tvivlar på – även om sömnen kommer att bli rubbad av en liten ny familjemedlem?
Läs alla artiklar om: Fotboll: MFF 24 augusti
Gå till toppen