Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

American made: En actionkomedi värdig genren

Tom Cruise och Sarah Wright Olsen.Bild: David James

American made

BIO. ACTIONKOMEDI. USA, 2017. Regi: Doug Liman. Med: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright Olsen, Alejandro Edda, Caleb Landry Jones. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.54.

Efter årets många likgiltiga, ibland stentrista, actionkomedier kommer äntligen en film värd genrebeteckningen. Doug Limans (”The Bourne identity”) medryckande schvung i berättartempot och träffsäkra visuella humor i klippningen matchas väl av en komiskt topptrimmad skådespelarensemble med Tom Cruise på maniskt högvarv i spetsen.
Passande för den bisarra men verklighetsbaserade storyn om trafikpiloten Barry Seal (Cruise) som blev spionflygare, sedan knark- och vapensmugglare åt CIA i Reagan-regeringens smutsiga krig mot Sandinisterna i Nicaragua under 1980-talet. Intressant för den som kommer ihåg Iran-Contras-affären med marinkårsofficeren Oliver North som tragikomisk syndabock. Och särskilt kul för dess parodiska anspelningar på Cruises genombrottsroll i flaggviftarspektaklet ”Top gun”.
Titeln ”American made” syftar inte bara på Seal som fullblodsamerikan med tunnelseendet fixerat på pengar och ännu mer pengar. I vidare mening syftar den också på den ”american exceptionalism” som blivit ledordet i det imperiebygge USA bedrivit med hjälp av statskupper, riggade val och sabotage i framförallt Latinamerika. Här får det en extra skruv av att Vita Husets sanktionerar knarksmugglingen samtidigt som man säger sig bedriva ”krig mot knarket”. Fortsättningen kan ses i HBO-serien ”Snowfall”.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 25 augusti
Gå till toppen