Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

American made: En actionkomedi värdig genren

Tom Cruise och Sarah Wright Olsen.Bild: David James

American made

BIO. ACTIONKOMEDI. USA, 2017. Regi: Doug Liman. Med: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright Olsen, Alejandro Edda, Caleb Landry Jones. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.54.

Efter årets många likgiltiga, ibland stentrista, actionkomedier kommer äntligen en film värd genrebeteckningen. Doug Limans (”The Bourne identity”) medryckande schvung i berättartempot och träffsäkra visuella humor i klippningen matchas väl av en komiskt topptrimmad skådespelarensemble med Tom Cruise på maniskt högvarv i spetsen.
Passande för den bisarra men verklighetsbaserade storyn om trafikpiloten Barry Seal (Cruise) som blev spionflygare, sedan knark- och vapensmugglare åt CIA i Reagan-regeringens smutsiga krig mot Sandinisterna i Nicaragua under 1980-talet. Intressant för den som kommer ihåg Iran-Contras-affären med marinkårsofficeren Oliver North som tragikomisk syndabock. Och särskilt kul för dess parodiska anspelningar på Cruises genombrottsroll i flaggviftarspektaklet ”Top gun”.
Titeln ”American made” syftar inte bara på Seal som fullblodsamerikan med tunnelseendet fixerat på pengar och ännu mer pengar. I vidare mening syftar den också på den ”american exceptionalism” som blivit ledordet i det imperiebygge USA bedrivit med hjälp av statskupper, riggade val och sabotage i framförallt Latinamerika. Här får det en extra skruv av att Vita Husets sanktionerar knarksmugglingen samtidigt som man säger sig bedriva ”krig mot knarket”. Fortsättningen kan ses i HBO-serien ”Snowfall”.
Gå till toppen