Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Backyard Sessions satsar på techno, folkfest, minigolf och libanesisk mat

Elektronisk musik + familjär folkfest = Backyard Sessions. I två dagar ska den nya festivalen ta över Folkets Park i Malmö. Och redan nu är det klart att festivalen nästa år ska bli en del av något större.

Recondite (t v) är Backyard Sessions största bokning i helgen. Det blir även minigolf och graffiti.
Om du tänkte besöka Folkets Park i Malmö i helgen så får du förbereda dig på att mitten av parken utgör ett inhägnat festivalområde. Vid lunchtid på lördagen drar musikfestivalen Backyard Sessions igång och på fredagseftermiddagen pågick förberedelserna för fullt. Arrangören Alex Esser gillar känslan av att använda Folkets Park.
– Till festivalen är alla välkomna och vi placerar dig inte i en stor fabrik i ett industriområde, utan mitt i centrala stan och barn kommer in gratis. Vi kommer att ha en graffitibuss, en gigantisk minigolfbana gjord av konstnärer och lokala mataktörer. Huvudfokus är att få en kontintental känsla där man kan festa loss med familjen och inte behöver springa på svartklubb, säger Alex Esser.
– Vårt fokus har varit att få ihop olika målgrupper i Malmö. Big Slap har en målgrupp, Lilla Torg en annan, Media Evolution en tredje och Norra Gränges en fjärde. Vi vill koppla ihop dem alla och ha något som passar alla, säger Alex Esser.
Konstnärsgänget Little Finger står bakom de nybyggda minigolfbanorna som höll på att monteras på fredagseftermiddagen.Bild: Jonas Gillberg
Biljettförsäljningen har gått bra och Alex Esser tror att lördagen kan komma att bli slutsåld. Söndagen finns det större chanser att hitta en sista minuten-biljett.
– Söndagen kommer att vara lite softare musikaliskt. Mer deep house och disco. Medan lördagen kommer att bli mer upptempo och techno, säger Alex Esser.
För att bidra till den softa söndagsstämningen så kommer Malmörestaurangen Laziza att bjuda på söndagsbrunch.
– Vi tycker att det är kul att det är en dansfestival med så familjär stämning. Så vi ska göra mat som man mår bra av och som man kan äta länge. Mat och dans hör ihop i Libanon och när vi satt ihop menyn så har vi tänkt att man ska kunna sitta och äta och sen ställa sig upp och dansa när man hör en låt man älskar och sen äta igen, säger Lazizas ägare Sadoo Iskandarani.
Laziza och Kaffebaren på Möllan håller till nära Terrariet.
Fast där de i vanliga fall har ett kök på 100 kvadratmeter så har man här fyra gånger fyra meter att röra sig på i köket.
– Så vi ska göra så mycket som möjligt framför kunden med en grill här och en panna där för att fritera färska falafel, säger Sadoo Iskandarani.
Intill Laziza kommer Kaffebaren på Möllan att ha en kaffebod och där står en känd dans- och kaffeprofil i boden. Kaffebarens ägare Oscar Villata har drivit otaliga klubbar och dj:at i Malmö.
– Ja, jag har stått och spelat skivor i femton år för dem som dansar, men nu ska jag servera kaffe till dem, skrattar Oscar Villata.
En bit bort håller dekorationsansvariga Hannah Fröberg på att häfta ihop tyger.
– Min tanke är att skapa ett väldigt mysigt vardagsrum där alla känner sig hemma och kan slappna av ordentligt. Det är ju speciellt att det är en dansmusikfestival mitt på ljusan dag och med familjefokus. Techno och familj är ju två saker som inte alltid går ihop, men Backyard Sessions står för att det ska gå.
Musikaliskt är det blandad elektronisk musik som gäller. De största namnen på festivalen är tyska Tensnake och Recondite.
– Recondite headlinar stora festivaler i Europa och är ett svårt namn att få till Malmö, säger Alex Esser.
Recondite.
Musiktidningen Hymn! har bokat en del elektroniska indieband, såsom The Deer Tracks, Brödet, These Heavy Clouds, Mountain Bird och Sailor & I. Bland de andra akterna finns namn som Per Hammar, Claptone, Anna, Siminia Grigoriu och många fler. Se alla artisterna här. En viktig del i musikbokningen har varit att boka en helt jämställd festival med lika många kvinnliga som manliga bokningar.
Blir det en festival även nästa år?
– Absolut. Vi har redan bestämt att flytta den en vecka framåt i tiden nästa år så att vi kan koppla den till The Conference och skapa ett litet South By Southwest här i Malmö. Det handlar ju om att sätta Malmö på kartan. Vi kommer att ha medier här från Amsterdam och London här i helgen och vi kommer att gå breakeven så vi räknar på ett nytt år.
Vad vill ni se då?
– Nästa år så bokar vi gärna Robyn till ett dj-set och Thievery Corporation, säger Alex Esser.
Vad är den långsiktiga visionen?
– Att fortsätta pusha undergroundmusiken i centrum och bort från svartklubbarna och in i Folkets park. Festivalen ska vara som ett nöjesland du gick på när du var liten där det finns massor av grejer att fastna för. Men man kan också bara ligga och slappa och lyssna på musik. Folkets park är ett bra område för det, säger Alex Esser.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen