Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brett politiskt stöd för att täcka över E22:an

Nästan alla partier i byggnadsnämnden ställer sig bakom tanken på att täcka över E22 genom Lund.
– Det skulle hela staden, ta bort bullerproblem och göra det möjligt att öka bostadsbyggandet ytterligare, säger Björn Abelson (S).

E22 genom Lund kan hamna under jord.Bild: Ingemar D Kristiansen
Förra veckan återuppväckte Centerpartiet idén att lägga E22 i en tunnel. C vill att det ska göras i samband med att man ändå bygger om motorvägen med en ny avfart och tre filer i vardera riktningen.
Och det politiska stödet verkar vara brett. När politikerna i byggnadsnämnden diskuterade den planerade ombyggnationen av E22 enades man om att man vill se en utredning om en övertäckning av hela eller delar av motorvägen.
– Det finns en bred politisk samsyn om att det hade varit bättre för Lund. Man hade kunnat utnyttja marken ovanpå E22:an och minska bullerstörningarna, säger Björn Abelson (S).
Alla partierna i nämnden ställde sig bakom idén, förutom Miljöpartiet. Men det beror inte på att MP är emot en övertäckning.
– Vi har inte hunnit diskutera det inom Miljöpartiet, så vi har inte tagit ställning. Men det gör vi inom kort, säger nämndens vice ordförande Ulf Nymark (MP).
Björn Abelson betonar att en eventuell övertäckning inte innebär att den politiska majoriteten vill säga nej till den planerade ombyggnaden av motorvägen. Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet var under nämndsmötet, precis som de markerat tidigare, kritiska till utbyggnadsplanerna.
Tankarna på att lägga delar av E22 under jord är långt ifrån nya. 2009 beslutade toppolitikerna att ta fram en förstudie, men efter att man året efter konstaterat att det skulle kosta över en miljard kronor lades planerna i träda.
Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen, som fattar det slutliga beslutet hur Lunds kommun ska yttra sig till Trafikverket.
Gå till toppen