Huvudledare

Ledare: Kinberg Batra går. Problem för M består.

Anna Kinberg Batra.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Moderaterna är inte vilket parti som helst. Det har näringslivsmässig syn på sina ledare: visar de inte tillräckligt goda siffror får de gå.
På fredagen var det Anna Kinberg Batra som fick ta konsekvenserna av denna hållning. Vid en pressträff på förmiddagen meddelade hon sin avgång som partiledare. Vid det laget hade elva av tjugotvå länsförbund uttalat sitt misstroende mot henne och i praktiken hade hon inte längre något val. Många moderater tycktes – inte helt rättvist – vilja ge henne hela skulden för partiets problem.
Kinberg Batra beskriver det interna fulspelet som "självskadebeteende" och det spekuleras nu kring om väljarna kommer att straffa Moderaterna för hur ledarfrågan hanterats. Men det är alls inte säkert att det blir på det viset.
Moderaterna är, som sagt, inte vilket parti som helst. Det utspelade sig en intern strid inför öppen ridå även då Gösta Bohman 1970 tog över efter Yngve Holmberg. Och spelet var inte helt vackert heller då Bo Lundgren 2003 knuffades ut i kulisserna till förmån för Fredrik Reinfeldt. Likväl fick M rejäla uppsving med såväl Bohman som Reinfeldt. De lyckades helt enkelt lansera en politik som gick hem hos väljarna.
Det gjorde aldrig Kinberg Batra, vilket delvis kan ha berott på hur hon kom in i sin roll. Hon tog över efter valet 2014 innan hon ens formellt valts till partiordförande. Så lade hon inte heller fram någon egen programförklaring, utan justerade och uppdaterade snarare Reinfeldts politik. Tydligt blev det inte och när sedan även Moderaternas hållning till Sverigedemokraterna blev oklar tog väljarflykten ny fart. Det fällde Kinberg Batra.
Men partiets problem försvinner inte med henne.
Nu ställs frågan på sin spets om vart partiet ska gå och med ett drygt år kvar till valet är det hög tid att finna svaret. I dagsläget finns inte ens någon given kandidat till att ta över partiledarposten. Men några namn återkommer i spekulationerna: talespersonerna i ekonomi- respektive arbetsmarknadsfrågor, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, tidigare försvarsministern Mikael Odenberg samt många moderaters önskedröm Carl Bildt.
Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, är en bubblare i sammanhanget och ytterligare heta namn lär dyka upp längs resans gång. Valberedningen ska nu göra en tidsplan för rekryteringen och ta ställning till om den nya ledaren ska väljas vid en extrastämma eller vid den planerade arbetsstämman i oktober.
Oavsett vem det slutligen blir står hon eller han inför samma utmaning som Anna Kinberg Batra: att utforma en tydligare politik i ett splittrat parti och till råga på allt under hård tidspress. Det är en uppgift så svår att den borde kunna avskräcka vilken kandidat som helst.
Läs alla artiklar om: Krisen inom Moderaterna
Gå till toppen