Annons

Annons

Annons

Trädgård

Konstformen som drar trädgårdsfolket

Land Art är en konströrelse som väcktes i USA på 1960-talet som ett alternativ till den kommersiella konstscenen med etablerade gallerier och museer. I stället skapade man konst i det fria, utgick från platsen, dess historia och material. Nu är det dags för den andra Land Art-festivalen på Sofiero slott.

Text: 

De internationellt kända Land Art-konstnärerna Gabriele Meneguzzi och Vincenzo Sponga ställer ut installationen ”Ser du mig?” på Kungliga fotbollsplanen 2017. Konstnärerna inspirerades av historien om den starka saknad som kung Gustav VI Adolf kände efter dottern Ingrid under andra världskriget. Ingrid var bosatt i Danmark, där hon sedermera blev drottning. Det var omöjligt för dem att träffas på grund av den tyska ockupationen. Historien berättar hur de stod i varsitt slott på varsin sida av Sundet och kommunicerade med blinkande lampor och morsesignaler.

Annons

Konstformen kan också ge den trädgårdsintresserade nya idéer. Inspiration kommer att ges i massor då land art-konstnärer från nio länder medverkar i festivalen. Med naturens hjälp kommer de att arbeta fram skulpturer och installationer i parken på Sofiero slott och slottsträdgård i samband med Den stora Trädgårdsfesten som äger rum 25-27 augusti.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan