Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

53-åring döms till fängelse för att ha vållat försvunna sjubarnspappans död

Likhunden Wirres nos räcker inte till för att få 53-åringen dömd för mord. Han döms dock till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Sjubarnspappans kropp har ännu inte hittats – trots polisens intensiva letande.Bild: Patrick Persson
Sjubarnspappan från Malmö har varit försvunnen sedan den 22 juni förra året. Polisen har draggat vattendrag och sjöar, sökt i brunnar och gödselstackar, på ödegårdar, bland schaktmassor och förhört över 200 personer. Utan att hitta honom.
Läs också Sjubarnspappan antas vara död – misstänkt får fyra års fängelse för misshandel
Men polisen är övertygad: sjubarnspappan är död.
Enligt polis och åklagare är det en 53-årig bekant som ligger bakom sjubarnspappans död. Men strax innan sommaren lyckades åklagaren bara övertyga Malmö tingsrätt om att 53-åringen hade misshandlat sjubarnspappan och dömde honom till fyra års fängelse. Åtalet för människorov, med livstids fängelse i straffskalan, underkändes.
Men sen klev likhunden Wirre in i bilden. Bara några veckor efter att rättegången avslutades i maj blev Sveriges första renodlade likhund, cockerspanieln Wirre, certifierad efter 15 månaders utbildning.
Därmed fick rättegången tas om.
Det sista tydliga spåret från sjubarnspappan är den åtalade 53-åringens Volvo. Den hittades på en rastplats i Lundåkra, två månader efter sjubarnspappans försvinnande. I bilen fanns över en halvliter blod från sjubarnspappan. På en mäklarpärm fanns det även blod med 53-åringens fingeravtryck.
Läs också Mordrättegång om den försvunna sjubarnspappan igång igen – tack vare likhund
Den 12 juli i år klev likhunden Wirre in i Volvon för att sniffa. Den specialutbildade hunden ska enbart markera på lukt från döda människor, enligt polisen. Andra hundar markerar även på exempelvis blod, sperma, vapen och narkotika.
Wirres undersökning av Volvon filmades och visades upp för tingsrätten. Först undersökte likhunden två ”blindbilar” som inte hade med brottslighet att göra – där gjordes ingen markering.
Men i Volvon stod Wirre helt stilla och pekade med nosen på golvet.
– Det är så han markerar, har Wirres hundförare Christer Lindvall sagt till Sydsvenskan tidigare.
Men 53-åringen fälls inte för mord, meddelar Malmö tingsrätt. Istället döms han nu till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Likhundens markering räcker alltså inte för att få 53-åringen dömd för mord, men tingsrätten konstaterar att likhundens markering klargör att sjubarnspappan miste livet i Volvon. Även fynd av tändsatspartiklar från en patron och sjubarnspappans blod i bilen talar för det, enligt tingsrätten.
– Enligt tingsrätten är indicierna sådana att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade mannen har utsatt sjubarnspappan för det dödliga våldet i bilen. Tingsrätten anser däremot att det finns rimligt tvivel om hans uppsåt omfattade sjubarnspappans död. På grund av denna osäkerhet döms han inte för mord, utan synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, säger chefsrådmannen Dag Cohen i ett pressmeddelande.
Volvon där mordet ska ha begåtts.Bild: Polisen
När Sydsvenskan når åklagare Pär Andersson har ännu inte tagit del av domen.
– Likhunden kan inte bevisa uppsåtet. Uppsåtet är vad 53-åringen hade för avsikt när han tryckte på avtryckaren. Jag måste få läsa och begrunda domen innan jag har fler kommentarer, säger han.
I Volvon har polisen även hittat sjubarnspappans kryckor och fragment från en utskjuten kula. Polisens teori är att allt handlar om en ekonomisk affär som har spårat ur. 53-åringen skulle betala handpenningen på 142 500 kronor vid ett bostadsköp åt sjubarnspappan eftersom han stod i skuld till honom. Men 53-åringen hade inte tillräckligt med pengar, enligt polisutredningen.
Läs också Likhunden Wirre kan lösa mordgåtan – åklagaren yrkar på livstids fängelse
Den 22 juni klev männen in i Volvon för att köra runt och leta efter personer som kunde ge dem kontanter. När detta misslyckades sköt 53-åringen ihjäl sjubarnspappan, eller dödade honom med ett vasst föremål, enligt åklagaren.
53-åringen har i sin tur hävdat att sjubarnspappan lånade Volvon och körde iväg på egen hand.
Gå till toppen