Kultur

Logan Lucky: Efterlängtad comeback för Soderbergh

Daniel Craig spelar sprängämnesexpert i Steven Soderberghs kuppkomedi "Logan Lucky".Bild: Scanbox

Logan Lucky

BIO. KRIMINALKOMEDI. USA, 2017. Regi: Steven Soderbergh. Med: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.59.

Frustrerad över ett Hollywood som inte längre satsar pengar på intelligent underhållning för vuxna gick Steven Soderbergh i förtidspension från filmvärlden 2013, bara 50 år gammal. Tanken var att han skulle satsa på måleriet, men istället kom tv-serien "The Knick" emellan. Upplevelsen var en sådan vitamininjektion att regissören nu gör en fullskalig comeback på biograferna. Och han är i omisskännlig fin form i denna flyhänta och charmiga kriminalkomedi om en kupp mot ett bilracinglopp i Nascarserien.
I ett metaskämt i "Logan Lucky" kallas det rån som filmen kretsar kring för Oceans 7-11, och filmen kan sägas vara en lantisversion av Soderberghs största kommersiella succé "Ocean's Eleven" (2001). Den här gången är vi inte i Las Vegas glittriga kasinovärld, utan mer på snabbköpsnivå i West Virginias white trash-miljöer. Istället för högteknologiska redskap använder rånarna hjälpmedel mer i Jönssonligans klass, exempelvis kackerlackor och godis.
Kuppen leds av Jimmy Logan (Channing Tatum), som har peakat tidigt i livet – en gång sportlöfte och skolbalens kung, men nu en arbetslös idrottsinvalid som har skilt sig från sitt high school sweetheart. Han får med sig sin likaledes tilltufsade bror (Adam Driver), som har förlorat en arm i Irakkriget, och en råbarkad sprängämnesexpert (Daniel Craig). Problemet är bara att den sistnämnda sitter i finkan, och därför på något sätt måste smugglas från, och tillbaka till, fängelset under kuppdagen.
Precis som i "Ocean's"-filmerna ligger nöjet främst i att se kuppens själva genomförande, där planerna är så invecklade och osannolika att de tycks slå knut på sig själva. Och precis som i "Ocean's"-filmerna är även rollgalleriet stort, vilket gör att vi, tyvärr, inte riktigt hinner komma in på skinnet på någon av rollfigurerna. Det är lite synd, för även om regissören inte helt kan frias från vissa byfåneklichéer bultar det i filmen ett stort hjärta för dessa luggslitna figurer i USA:s skuggsida.
"Logan Lucky" är en bagatell, men underhållande, spännande och vuxen i tilltalet. En typ av utrotningshotad film i USA, numera. Välkommen tillbaka, Steven Soderbergh – du behövs.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 25 augusti
Gå till toppen