Wimans blogg

Max Wiman: Östersund i Europa förändrar bilden av svensk fotboll

Ronald Mukiibi och Saman Ghoddos firar avancemanget till Europa League.Bild: TOBIAS NYKÄNEN
En sådan här dag känns det naturligt att reflektera runt Europa. Malmö och Malmö FF ska ju vara en del av Europa, men den här sommaren blev det en ynka skärva när drömmen slogs i kras.
Ska aldrig framhäva mig själv som tippare, verkligheten talar emot det.
Men i vårens allsvenska tips utmanade jag och satte Östersund som vinnare. Det kommer de förstås inte att bli.
Men laget/klubben med den intressantaste utvecklingen just nu i svensk fotboll landar alltså den här säsongen som svenska cupmästare (något som MFF inte gjort, ja ni vet själva, sedan 1989). Och via cupsegern fick man chansen i Europa League-kvalet, där Jämtlandslaget gick hela vägen via en rätt tuff lottning dessutom.
Hela facit har vi förstås inte förrän vi ser en allsvensk slutplacering och resultatet av höstens Europaspel. Men meriterna väger minst sagt tungt och helt ärligt skäms jag inte det minsta för mitt tips.
Vägen till framgång består av många val. Naturligtvis är det otroligt spännande att Oxie- (Vången) och Limhamns- (LB07) fostrade Saman Ghoddos är den som skjuter Östersund till gruppspelet och haft en avgörande betydelse hela vägen fram.
Europa får en ny erfarenhet. Den 23 november - jag förutsätter att Östersund får avsluta borta som MFF gjorde i CL - kommer det att spelas hemmamatch uppe i Jämtland. Då ligger dygnets medeltemperatur runt -2,3 grader och i bästa normalfallet är högsta temperaturen runt nollan. Brrr...
Östersunds succé är bra för svensk fotboll, vi skrattade när de pratade om Europa, men det visar att visioner och ambitioner är viktiga och att mycket är möjligt. Jag tycker det är bra för Malmö FF också att känna att något annat svenskt lag är intresserat av att vara med på Europatåget.
Östersund förändrar den aningen stereotypa bilden av svensk fotboll.
Att Graham Potter är en avgörande faktor i detta kan ingen ifrågasätta.
Med nya regler i kvalsystemet till Europacuperna, så får inte Östersunds succé direkt betydelse för till exempel Malmö FF:s seedningschanser. Landets koefficent har inte längre den betydelsen där. Däremot finns det ett - i dag mer av akademisk betydelse och inte präglat av så mycket realism - ett scenario där Sverige avancerar så mycket på nationsrankningen att vi generellt får bättre villkor, går in senare och rent av får fler lag i Europaspelen.
***
Vardar Skopje besegrade på torsdagen Fenerbache med 2-1 och går därmed in i Europa Leagues gruppspel. Första gången ett makedonskt lag gör det. Man gör det långa kvalvägen (föll ju mot FC Köpenhamn i CL-kvalets tredje omgång) och det är imponerande. Passar på att fortsätta vara aningen självgod och påpeka att jag varnade för att Skopje var ett långt bättre lag än många trodde.
Men det förändrar inte bilden av att MFF med svaga insatser försummade en bra möjlighet och aldrig borde låtit Vardar komma förbi den andra kvalomgången.
Både Vardars och Östersunds insatser visar också att det är synnerligen realistiskt för svenska topplag att nå Europa League.
***
På nästan samma breddgrad som Östersund återfinns Trondheim där Rosenborg huserar. Klimatmässigt gör golfströmmen förhållandena något mildare där, men å andra sidan är Rosenborg med och härjar i Europa nästan varje år.
I år slog laget ut självaste Ajax i Europa League-kvalets sista omgång i en dramatisk hemmaavslutning.
Avgjorde med mål i 80:e och 89:e minuten fram till hemmaseger 3-2 och det mest intressanta är att den som gjorde båda målen var Samuel Adegbenro, spelaren som MFF sades buda på bara för ett par veckor sedan när han ännu tillhörde Viking Stavanger.
Adegbenro gjorde även matchens enda mål när Rosenborg vann borta mot Ajax i första matchen.
***
1-1 räckte inte för danska Midtjylland mot cypriotiska Apollon. Ett mål saknades för Europa League (där ju FC Köpenhamn återfinns efter sitt uttåg i CL-playoff). Markus Halsti och Simon Kroon tillbringade hela matchen på bänken.
***
Vidar Örn Kjartansson gjorde enda målet i första EL-playoff matchen när Maccabi Tel Aviv vann borta mot Altrach från Österrike. Han gjorde ytterligare ett mål när Maccabi även vann hemma.
Läs alla artiklar om: Östersund till Europa League
Gå till toppen