Kultur

Ouaga girls: Tjejer som utmanar könsrollerna

Kvinnliga bilmekaniker i Ouagadougou, Burkina Faso.Bild: Folkets Bio

Ouaga girls

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige, 2017. Regi: Theresa Traore Dahlberg. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.19.

Med ett enkelt, utsökt bildspråk skildrar Theresa Traore Dahlberg tillvaron för en mindre grupp unga blivande kvinnliga bilmekaniker i Ouagadougou, huvudstad i Burkina Faso. Öppningsbilden visar mängder av människor på cyklar, mopeder och motorcyklar på väg någonstans, till jobb, skolor och annat. Bildmotivet återkommer flera gånger och påminner om landets stora, unga befolkning och hur utvecklingen går framåt.
Tjejerna som har valt att gå den fyraåriga yrkesskolan utmanar samhällets traditionella könsroller. Traore Dahlberg gör ingen stor grej av det utan låter åskådaren själv genom de olika kvinnornas berättelser dra slutsatsen om deras ovanliga och modiga val.
Det är ett berättargrepp på gott och på ont, mest på gott.
Ingen vill bli skriven på näsan med pekpinnemässiga uttalanden. Ändå, lite mer om varje tjejs bakgrund hade bidragit till större förståelse men möjligen resulterat i en sämre film. ”Ouaga Girls” blir ett tydligt exempel på de svårigheter en dokumentärfilmare ofta ställs inför när det gäller hur mycket information som ska finnas i bild.
Nu väljer Theresa Traore Dahlberg att lita till åskådarens egen kunskap, fantasi och inlevelseförmåga. Vi är med i kommunikationen och när den väl har etablerats ger ”Ouaga Girls” en spännande insikt i hur kvinnor som väljer traditionellt sett manliga jobb ständigt ifrågasätts.
Utmärkta bilder visar arbetets olika faser. Kvinnornas fysiska kraft imponerar och silvriga rosettprydda sandaler sticker fram under blåoverallen och vittnar samtidigt om deras fåfänga. Helst vill de ägna sig åt att lackera bilarna.
”Ouaga Girls” är också en dagsaktuell skildring av livet i Burkina Faso. Förhållanden om exempelvis den höga arbetslösheten, ett kommande val med mera förmedlas via tv- och radioapparater som står på i bakgrunden. Det fungerar utmärkt.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 25 augusti
Gå till toppen