Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sipilä: Motverka terror med mer information

Efter dådet i Åbo i förra veckan har både Finland och Sverige drabbats av terror i år. Finlands statsminister Juha Sipilä och hans svenske kollega Stefan Löfven diskuterade terrorbekämpning under finländarens besök i Stockholm.

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens i Stockholm.Bild: Jessica Gow/TT
– Vi behöver fördjupa vårt samarbete med att dela information, svarar Sipilä (C) på TT:s fråga om vilka aspekter som han och Löfven pratade om och om vad som kan förbättras.
Lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april krävde fem liv. Den 18 augusti höggs sedan två kvinnor ihjäl och åtta personer skadades vid knivattacken i centrala Åbo.
Flera misstänkta för Åbo-dådet har gripits – varav en har bott i Sverige.
När Sipilä träffade Löfven var terrorbekämpning en av punkterna på dagordningen. Finländaren nämner också överföring av personer mellan länderna som en av frågorna som kom upp.
– Det är pågående diskussioner.
Sipilä nämner själv vid presskonferensen att anledningen till Stockholmsbesöket är att delta i evenemang för att fira Finlands hundraårsjubileum som självständig nation, men att terrordådet lagt sordin på stämningen.
– Jag vill tacka för Sveriges sympatier, säger han också.
Stefan Löfven uttryckte ännu en gång sitt stöd:
– Sverige förskräcktes och bedrövades av terrorattacken i Åbo.
Fakta

Åbodådet

Klockan 16.02 lokal tid fredag den 18 augusti larmas polisen till Salutorget i centrala Åbo sedan en man attackerat människor med kniv. Det första offret, en kvinna som delar ut broschyrer, får flera hugg och avlider på platsen.

Knivmannen lämnar platsen men återvänder och attackerar stockholmaren Hassan Zubier, som försöker hjälpa den svårt skadade kvinnan. Zubier får flera hugg i ryggen och på händerna. Ännu en man rusar till undsättning, men knivmannen hugger honom i halsen, innan han attackerar en kvinna med barnvagn på andra sidan torget. Han hugger sedan en äldre kvinna och försöker skada en 70-årig man som kommer till undsättning.

Mannen fortsätter vidare på en gata där han hugger ytterligare en eller två personer. På ett närliggande torg attackerar han ännu en kvinna. Klockan 16.05 stoppar polisen mannen genom att skjuta honom i benet.

Två personer dör och åtta skadas i attacken, som misstänks ha riktats mot kvinnor.

Källa: Helsingin Sanomat

Gå till toppen