Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Åkesson och Karlsson vill rädda den svenska kulturen

Inför en entusiastisk hemmapublik i Sölvesborg kräver Jimmie Åkesson att polisen omedelbart verkställer utvisningen av afghanerna som demonstrerar på Medborgarplatsen i Stockholm.
– Det är oerhört frustrerande att bevittna en sån slapphet hos myndigheterna, säger han och möts av jubel och applåder.

Mitt på dagen börjar parken vid Slottsudden intill vattnet att fyllas. Sverigedemokraterna håller sommarfestival.
Karuseller och hopptorn för barnen. Färggranna ballonger vid scenen. Partifunktionärer delar ut SD-flaggor. Folk tuggar ”lokalproducerad Bamse” och sockervadd. I baren säljs starköl.
Bild: Johan Nilsson/TT
Grusgången bort till det jättelika partytältet är kantad med kräftskal från fredagskvällens kalas. Då stod Jimmie Åkesson på scen, utklädd till något som påminde om Khadaffi, och eldade massorna till Dr Bombay-hiten ”Calcutta, taxi, taxi, taxi”.
Nu har folk kommit farande från Malmö, Växjö och Karlskrona. Det är prydliga äldre par. Övervintrade hårdrockare med ”Lemmy-tröjor”, ringar och tatueringar. En del unga, fast inte så många. Och så långt ögat kan se knappast någon som inte ser ut att vara född i Sverige.
Snart ska Jimmie Åkesson tala på temat ”Sverige är inget allemansland” och lansera en nyhet: SD vill inrätta säkerhetsklassade vårdplatser på sjukhusen där anhöriga och fiender till patienter snabbt kan avskiljas för att skydda offret.
Bild: Johan Nilsson/TT
Men strax innan klockan är 14 stiger partiets chefsideolog Mattias Karlsson upp på scen och greppar mikrofonen. Han håller ett kort och eldigt tal. Men ett tal som på många sätt speglar Sverigedemokraternas själ.
– Vi ska ha en liten kulturafton i kväll, säger Mattias Karlsson.
Entusiastiskt uppmanar han åskådarna att pröva på de svenska kulturaktiviteter han förberett: Stångstörtning. Varpa. Folkdans. Vävning.
– Det är roligt. Men det finns ett djupare skäl också. Det är våra traditioner som gör oss till svenskar. Men makteliten vill ta dem ifrån oss, säger Karlsson och lämnar scenen.
Jag söker upp honom i vimlet. Sin vana trogen är han klädd i mörk kostym med väst.
Stångstörtning? Varpa? Varför tog han upp det där?
– Det är en käpphäst jag haft länge, svarar han. Vi som konservativ rörelse måste bli bättre på att lära oss om svensk historia och vårt svenska kulturarv så att vi kan förklara vad det är vi försvarar.
Men det vi ser här omkring oss, hopptorn, stångstörtning och varpa, är det svensk kultur?
– Alltså, det är ju bara väldigt tydliga symboler.
– Framför allt ur integrationsperspektiv behöver vi ta fram äldre seder och bruk som alla kan delta i och som är kul.
– För mig som nationalist och konservativ är det viktigt att lägga upp ett brett smörgåsbord av svenska kulturaktiviteter. Jag hoppas att människor knyter an och att slutsumman blir en ökad respekt för vår svenska historia och vårt kulturarv.
Du säger att ”makteliten” vill ta ifrån svenskarna folkdans och varpa. På vilket sätt då?
– Klart att ingen fysiskt stoppar någon från att göra det. Men makteliten, politiker och akademiker, ser det som töntigt och skambelagt, medan allt det utländska ska respekteras och beundras.
Efter en liten stund äntrar SD:s lokale Blekingeordförande scenen. Lustigt nog är han en exakt kopia av Jimmie Åkesson – som presenteras som ”Sveriges blivande statsminister”.
Dagen innan Åkesson ska hålla sitt sommartal har det svenska politiska landskapet ändrats. Anna Kinberg Batra har avgått. Det var ju hon som öppnade för Moderaterna att göra upp med SD i enskilda frågor.
Ett genombrott, sade Jimmie Åkesson då. Ska dörren stängas nu? Liberalernas ledare Jan Björklund har uppmanat näste M-ledare att slå igen den där dörren i nosen på Jimmie Åkesson om hen vill rädda alliansen.
Dagens tal blir ett ganska traditionellt Åkesson-tal.
En släng åt Stefan Löfven för IT-skandalen i Transportstyrelsen. Några skämt om de korkade vänsterliberalerna. En uppmaning till polisen att snarast rensa Medborgarplatsen i Stockholm och skicka ut de utvisade afghanerna ur landet. En passage om att invandringen aldrig får gå ut över välfärden i det svenska folkhemmet. Lite om kyrkovalet. Och så anknyter Åkesson till det som Mattias Karlsson nyss talat om: svenskt kulturarv och svenska värderingar.
– Sverige är inget allemansland. Vill man vara en del av vårt land måste man anpassa sig, säger Åkesson.
– Man måste förstå och ta till sig de normer och värderingar som ligger till grund för vårt samhälle.
Inför sina ivrigt applåderande supportrar förklarar Jimmie Åkesson att den traditionella svenska blockpolitiken är död – och att det bara är en tidsfråga innan SD får makt på allvar.
– Situationen med två block kan inte bestå. Det mest naturliga vore istället tre block. Ett socialistiskt, ett liberalt – och ett konservativt block som utgörs av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Åkesson.
Så hämtar han andan och tar i:
– Och Sverigevänner – vi ska vara den tydligt dominerande kraften i den konstellationen!
I det nya politiska landskapet ser Jimmie Åkesson inte bara Stefan Löfven som en fiende – utan i minst lika hög grad Annie Lööf.
– Centerpartiet är inte längre ett landsbygdsparti. Det är ett ultraliberalt storstadsparti, utan djupare förståelse för de villkor människor utanför Stockholms tullar lever under, säger han.
I Jimmie Åkessons värld är Annie Lööfs liberala invandringspolitik ett akut hot mot Sverige. Det är SD som värnar såväl den svenska landsbygden som det svenska kulturarvet.
Läs alla artiklar om: Jimmie Åkessons sommartal
Gå till toppen