Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Papperslösa barnfamiljer bortförda av polis från Svenska kyrkans läger

Flera papperslösa barnfamiljer blev under fredagen bortförda av polis under ett läger i Kågeröd anordnat av Svenska kyrkan i Malmö. ”Kyrkan ska vara en trygg plats för alla människor, vi är väldigt upprörda”, säger prästen Per Kristiansson.

Under lördagen gick Svenska kyrkan ut med ett pressmeddelande där man beskriver det inträffade som obehagligt.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var under fredagseftermiddagen som polisen genomförde en inre utlänningskontroll mot ett antal barnfamiljer som deltog i ett läger anordnat av Svenska kyrkan i Malmö.
– Vi var på ett vandrarhem i Kågeröd i norra Skåne när poliser knackar på dörren, de tar sig in genom bakdörren och omringar personer som leker ute på gården, säger Per Kristiansson präst vid Svenska kyrkan och ansvarig för familjeutflykten.
Fem av de sex familjer som deltog i lägret blev bortförda till Rättscentrum i Malmö.
– Det var obehagligt och skrämmande, inte minst för barnen som redan är väldigt utsatta. Flera av familjerna splittrades, säger Per Kristiansson.
Under lördagen gick Svenska kyrkan ut med ett pressmeddelande där det stod att kontrollen gick lugnt tillväga men beskriver det inträffade som obehagligt. Totalt deltog trettiotalet poliser samt polishundar i ingripandet. I pressmeddelandet skriver man att polisen inte längre respekterar att kyrkan är en trygg plats för alla, vilket är en tradition över hela världen.
– Kyrkan ska vara en trygg plats för alla människor, vi ska stå på den utsattes sida. Vi är väldigt upprörda över polisens agerande, säger Per Kristiansson.
Polisen bekräftar att 16 personer under fredagen blivit omhändertagna enligt utlänningslagen. Men vill inte gå in i mer detalj i ärendet och hur många av de 16 som var barn.
– Det är ett fortsatt utredningsärende och mer information kommer komma på måndag, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
I Sverige har det sedan urminnes tider rått kyrkofrid, även om det inte är lagstadgat. Det betyder att myndigheter inte ska ingripa i en kyrkomiljö.
TT: Hur resonerar ni runt kyrkofriden i det här fallet?
– Jag kan inte det specifika fallet och har svårt att uttala mig om det. Men vi har i vårt uppdrag att utföra sådana här kontroller på platser där vi fått information om att personer vistas illegat. Det är en svår arbetsuppgift och jag förstår att vi ibland får kritik. Det är inga konstigheter, men det är samtidigt viktigt att vi sköter vårt arbete. Vi kommer diskutera detta vidare på måndag, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman på polisen, till TT.
Fakta

Inre utlänningskontroll

Gränspolisen har i uppdrag att göra så kallad inre utlänningskontroll inom Sveriges gränser. Det innebär att polisen kontrollerar att utländska personer laglig har rätt att vistas i Sverige.

Kontrollerna görs mer riktade mot platser och efter tips om att en person som tros vistas illegalt i Sverige befinner sig där.

Inre utlänningskontroller genomförs ibland också i samband med en trafikkontroll eller en brottsutredning.

Källa: Gränspolisen

Gå till toppen