Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Väktare sätts in efter rökattentat mot nytt flyktingboende

Ett rykande föremål kastades in på kommunens nya flyktingboende natten till lördagen. Tidigare i veckan ska ägg ha kastats mot boendet. Nu sätts väktare in för att skapa trygghet, berättar kommunstyrelsens ordförande, Anders Almgren (S).

Bild: Patrick Persson
Det var strax efter tolv natten till lördagen som brandlarmet gick på kommunens genomgångsboende för nyanlända unga män som öppnade i somras i Långa Längan på Vipeholm.
Det visade sig att någon kastat in ett rykande föremål – möjligen en rökgranat att döma av Sydsvenskans bilder – i ett av rummen. Någon brand utvecklades aldrig, även om många boende befarade det och därför tömde flera pulversläckare i det rökfyllda rummet.
Läs mer: Rykande föremål inkastat på flyktingboende i Lund
Inga personskador har rapporterats. Men Lunds högste politiker, Anders Almgren, ser händelsen som ett försök att skrämma, och fördömer attentatet i starka ordalag.
– Detta drabbar en samling människor som flytt krig och katastrofer. Att då göra så här, det är den lägsta formen av mänskligt beteende, säger han.
Bild: Patrick Persson
Redan under natten kallade kommunen in väktare för att öka tryggheten. Lundafastigheter och socialnämnden ska också vara på plats under lördagen för att ta reda på vad som hände och lugna boende.
Enligt uppgifter till Anders Almgren ska boendet tidigare i veckan ha utsatts för äggkastning. Om det visar sig att de två incidenterna hänger ihop är det allvarligt, menar han.
– Polisen får utreda hur det hänger ihop. Men det är ju absolut inga pojkstreck. Det är ett utstuderat attentat när man över tid terroriserar och försöker skrämma genom att kasta in föremål så att boende tror att det brinner.
– Att göra så mot människor som varit med om hemska saker och äntligen fått en fristad ... Ja, det är så avskyvärt så det inte är klokt.
Genomgångsboendet ligger i Långa Längan och har plats för 80 personer. 65 bodde där under lördagens rökattentat.
Gå till toppen