Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Juholt känner med Kinberg Batra

Förre S-ledaren Håkan Juholt känner med avgångna M-ledaren Anna Kinberg Batra. Han tvingades också bort av partikollegor och sorgen sitter kvar än.

Förre partiordföranden Håkan Juholt. Arkivbild.Bild: RICKARD NILSSON / TT
– Jag känner in i märgen – i hjärtat – ensamheten, kylan, smärtan, ångesten, oron, vreden, ansvarstagandet för sitt parti som hon faktiskt är vald att leda. Vad händer om hon tar den enkla vägen och bara går, säger han till Nyhetsmorgon i TV 4.
Han säger också att han reflekterat över vad han kallar ett "tremånadersdrevintervall".
– Drevet började mot mig i oktober. Jag pressades bort i januari. Drevet mot Anna påbörjades i juni, hon pressades bort i slutet av augusti, säger Juholt i Nyhetsmorgon och fortsätter:
– Vargarna vilar en stund, sedan kommer en ny flock.
Enligt Juholt krävs nästan hundraprocentigt internt stöd för att leda de stora partierna.
– I mitt fall hade jag med mig gräsrötterna, partimedlemmarna, men inte den politiska makten, och då gick inte det. Jag hade närmast mig de som verkligen ville ha min position och ville avsätta mig, och lade så mycket tid som möjligt på att lägga krokben för mig. Det förstod jag inte förrän det var för sent.
Juholt är fortfarande ledsen över att han inte fick chansen att pröva sin politik i valet.
– Jag känner den sorgen varje dag, om än avklingande, säger han till Nyhetsmorgon.
Anna Kinberg Batra meddelade på en presskonferens i fredags att hon avgår som moderatledare.
Håkan Juholt tillträder inom kort som ambassadör på Island.
Gå till toppen