Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Teckentolkning pekar åt ”rätt” håll med Rosenberg?

Kaptenen verkar inte helt färdig med MFF än.

Så här glad blev Markus Rosenberg när han gjorde mål på IFK Göteborg i fjor.Bild: @imageAuthorName PETTER ARVIDSON
MFF-kaptenen Markus Rosenberg är uppenbart väldigt spelsugen efter sin tre matcher långa avstängning. Att det handlar om Göteborg gör inte laddningen mindre.
Ställde lite frågor som möjligen kunde leda till någon riktning om framtiden och jag och kollega Janne Jönsson gjorde helt ovetenskapligt samma tolkning.
Det är inte alls omöjligt - kanske rent av en aning troligt - att kaptenen styr skutan även nästa år.
Vi började prata Vardar Skopje och det glödde i Rosenbergs ögon. Han menade att det bara blev än värre av att Vardar gick in i Europa League och sågade MFF-insatsen med all rätta nere i Makedonien. Det är ganska häftigt med en spelare som varit ute i Europa i många år och haft förmånen att spela Champions League två år med Malmö FF, att brinna så över en förlust som 34-åring. Det tyder på att man vill mer.
Efter att ha haft det laddade resonemanget, så var det väldigt svårt att tänka sig att det var Rosenbergs uttåg ur Europa. Det andades väldigt mycket revansch.
Så kom vi att prata om Carlos Strandberg och på nytt återvände glöden. Rosenbergs jämförelse med Isaac Kiese Thelin och hur väl de fungerade tillsammans, var liksom inget han sa för att han skulle säga det. Inte heller hur det underlättar för honom själv att ha den typen av spelare bredvid sig. Visst blir det några matcher tillsammans i höst, men nog fanns det en känsla av att han ville ha mer än så?
Vi pratade inte om det specifikt. Men så gick ju också MFF vidare i cupen, vilket betyder två saker: 1) Försäsongen blir betydligt trevligare och egentligen kortare, 2) MFF kan bli cupmästare för första gången sedan 1989. Redan i fjor - när Rosenberg sagt att det här året blev det sista - kom han ändå att prata om önskan att vinna cupen också.
Ytterligare en absolut förutsättning tror jag är att MFF vinner allsvenskan, så att nästa sommar inledningsvis handlar om Champions League-kval. Dessutom med förändrade förutsättningar som garanterar minst fyra matcher i Europa, då även förloraren i första CL-kvalet går in i EL-kvalet. Förutsättningarna för allsvensk seger är som bekant hyggliga.
Jag är övertygad att Malmö FF behöver Markus Rosenberg ett år till och undrar om inte Rosenberg - om han får en skadefri höst - behöver MFF lite till också.
Jag ser framför mig ett 2018 där truppen är så stark att han inte behöver spela varenda match på plast runt om i Sverige och där öppningen faktiskt skulle kunna finnas för att avsluta på sensommaren om Europaspelet skulle ta stopp.
Räkna med en laddad Markus Rosenberg i eftermiddag, men som kanske, kanske ändå har en något avkylande tanke med sig så att det inte blir överladdat.
Det är nämligen så att han står på två varningar och alltså blir avstängd vid varning i dag. Förvisso mot plastlaget Örebro, men han såg inte överdrivet sugen ut på en ny vila...
***
Magnus Wolff Eikrems situation vet ni hur jag upplever. Önskar nu bara att han får ett bra kontrakt någon annanstans, men har också den knepigare önskan att Malmöpubliken skulle få chansen att ge honom sin hyllning först. Men kan inte riktigt klura ut hur det ska gå till. Dagens match är den sista innan transferfönstret stängs, så försvinner han i sommar, så är det ett anonymt farväl från läktaren.
***
Pawel Cibicki ryktas till Leeds, agenten snackar i Aftonbladet (utan att nämna Leeds) om att det finns bud på bordet. Agenter snackar nästan alltid så om de snackar. De måste visa att intresse finns. Men omöjligt är det inte och skulle en övergång bli verklighet, ser jag det som en win-win för alla parter. Pawel har varit en natt från att dra till Nederländerna och Gronningen, men ångrade sig. Vi vet att han har stor potential, men fått ut mest av den under våren och mindre under sommaren.
En bra övergångssumma för MFF och en ny utmaning för Pawel skulle nog inte vara fel.
***
Som vi pratat om i MFF-podden går Oscar Lewickis familj i väntans tider med nedkomst vilken dag som helst. I min värld talar det för att han stannar hösten ut i MFF. Precis som för Jo Inge Berget kan familjesituationen vara en avgörande faktor. Och precis som med Berget är jag övertygad om att Lewicki ger allt ända in i kaklet.
***
Har MFF råd att släppa Anders Christiansen i sista minuten om bud dyker upp? Här är jag tveksam även om pengarna skulle vara stora. Men det är klart att ett oavgjort resultat mellan AIK och Djurgården och en seger för MFF mot Göteborg, skulle kanske göra ekvationen mer rimlig...
***
Blir säkert häftig stämning i dag. Räknade till 24 lediga stolar på Swedbank stadion nu på morgonen. Plus att Göteborg har fler platser att sälja på sin sektion.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Allsvenskan 2017: MFF-IFK Göteborg
Gå till toppen