Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

40 000 leksaker visas i nytt museum

När det nya leksaksmuseet öppnar i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm flyttar 40 000 leksaker in på heltid. De berättar en viktig del av vår historia, menar leksakskännaren Peter Pluntky. – Det finns nästan ingen sektor av människors aktiviteter som inte finns representerad i barnkammaren.

”Det här kommer tillföra mycket till Stockholms kulturliv”, säger leksakskännaren Peter Pluntky om Stockholms nya leksaksmuseum. Han står framför en restaurerad Volvo Amazon som innehåller 500 leksaksbilar.Bild: Henrik Montgomery/TT
Tintin, Betty Boop och Långben i mänsklig storlek är några av de mer välkända figurerna som möter besökaren i det nya museet Tidö Collection of Toys & Comics. Merparten av alla leksaker som ryms i det 2 500 kvadratmeter stora museet är desto mer anonyma.
Bilar, dockor, gosedjur, robotar, tennsoldater, dockskåp och tecknade serier från epoker så tidigt som 1600-tal fram till nutid delar på ett utrymme som skulle göra vilken leksakssamlare som helst avundsjuk.
Ändå menar leksakskännaren Peter Pluntky att det saknas leksaker här i världen. I synnerhet hemmagjorda sådana från arbetarklassens hem som slängts eller gått sönder i barnens händer.
– Leksaker är inget som har bevarats i någon stor utsträckning till skillnad från dyrbar konst eller silverpjäser, utan leksaker är en förbrukningsartikel. Det var först under 1900-talet som man har insett att det finns ett kulturellt värde, tidigare har man ansett att det var helt ointressant, säger Peter Pluntky.
Den 2 september öppnar den permanenta utställningen i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Då har scenografer, smeder, pedagoger, snickare, arkitekter, dekormålare och IT-kunniga arbetat tillsammans under ett års tid för att ge leksakerna en ny, modern inramning. Intill de flesta montrar finns touch-skärmar där man kan fördjupa sig i leksakernas bakgrund och funktion.
– Vi har dragit miltals med el- och datakablar här nere och försökt att göra det hela pedagogiskt och tematiskt i en väldigt häftig miljö, säger Peter Pluntky.
Som tidigare antikexpert i SVT:s ”Antikrundan” och 40 år i rollen som ”legitimerad lekare” har Peter Pluntky sett och värderat tusentals leksaker. Han lägger stort värde vid föremålen i barnens lekrum.
– Leksaker generellt är en syntes av hela kulturarvet i miniformat. Man får krigshistoria, mode, lantbruk och framför allt kommunikationsmedel, som bilar, båtar, bussar, flygplan, järnvägar, genom leksakerna.
Utställningen har ett visst kronologiskt upplägg, men även olika teman eftersom det finns fler leksaker i lager än vad som får plats att ställa ut på en och samma gång. Det kan handla om "rymden i barnkammaren", sällskapsspel eller specifika leksakstillverkare.
I ett rum kan man grotta ner sig i bilar – en fullstor Volvo Amazon inhyser uppåt 500 leksaksbilar – medan ett annat fluffigt rum förbehållet de mindre barnen bjuder på historier om mjukisdjur.
Flytten från Tidö Slott i Västerås, där museet först öppnade 1974, då i betydligt mindre format, innebär förstås mer utrymme – men framför allt når man en större publik. Förhoppningen är att nostalgiskt lagda mor- och farföräldrar och leksaksfantaster ska ha lika roligt som barn och unga.
– Folk som är födda på 1930 och 40-talet kommer säkert att känna igen sig, men mycket är udda för dem som är födda på 2000-talet. Här kan ungarna få en tredimensionell bild av hur folk var klädda och hur man tog sig fram, eller hur inredningsidealen såg ut förr. Det blir som ett komplement till historieundervisningen i skolan, säger Peter Pluntky.
Fakta

Nytt leksaksmuseum i Stockholm

Tidö Collection of Toys & Comics heter leksaksmuseet som öppnar i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm den 2 september.

Omkring 40 000 leksaker ingår i den permanenta utställningen. Initiativtagare är David von Schinkel, som påbörjade samlingen av leksaker på Tidö Slott i Västerås där museet låg tidigare. Leksakerna kommer från donationer eller inköp från hela världen.

Nytt för det Stockholmsbaserade museet är att även tecknade serier ställs ut.

Gå till toppen