Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Hur kan Socialdemokraterna förespråka ett system där elevernas val av skola är kopplat till att föräldrarna har ett välfyllt bankkonto?”

Högst sannolikt kommer vi att få höra mer om att det visst går att kombinera valfrihet med vinstförbud – som i Danmark – ju närmare valet vi kommer. Det är därför viktigt att förstå hur det danska systemet fungerar, skriver Anja Sonesson, som är nominerad till att bli riksdagskandidat för Moderaterna.

Enligt Statistiska centralbyrån väntas Sveriges befolkning växa med en miljon invånare de närmsta nio åren. En stor del av befolkningstillväxten sker i skolåldrarna. Det gör att det kommer råda stor brist på både för- och grundskolor, skriver Anja Sonesson, som är nominerad till att bli riksdagskandidat för Moderaterna.Bild: Pontus Lundahl/TT
I Malmö väntas grundskoleeleverna öka med 60 procent de närmsta åren. Det är historiska siffror. ”Vi har aldrig någonsin haft en större befolkningsökning i elevgrupperna, den är i nivå med början av 1900-talet”, sade Anders Rubin (S), ordförande i grundskolenämnden i Malmö, nyligen i Ekot.
Enligt Statistiska centralbyrån väntas Sveriges befolkning växa med en miljon invånare de närmsta nio åren. En stor del av befolkningstillväxten sker i skolåldrarna. Det gör att det kommer att råda stor brist på både för- och grundskolor.
I Skåne går idagungefär 30 000 barn i en friskola. Det motsvarar drygt en femtedel av antalet elever i länet. Om Socialdemokraterna får bestämma kommer många av dem framöver inte att ha en friskola att gå till trots att en akut skolbrist står för dörren. För partiets ordförande Stefan Löfven är det viktigare att strypa välfungerande friskolor än att lyssna på lärare och föräldrar.
I slutet av juli presenterade Friskolornas riksförbund en sammanställning av Skolinspektionens skolenkät från i höstas som samlat in synpunkter från elever, föräldrar och den pedagogiska personalen. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Lärare på friskolor ger bättre betyg till sin arbetsplats än lärare på kommunala skolor i alla frågor som Skolinspektionen ställt. Föräldrar på friskolor ger genomgående bättre betyg till sina barns skola än föräldrar på kommunala skolor. Trots det förordar Socialdemokraterna – styrkta av partikamraten Ilmar Reepalus utredning – och LO det danska friskolesystemet framför det svenska. I Danmark blomstrar friskolorna trots att det råder vinstförbud, konstaterade till exempel LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och vice ordförande Therese Guovelin i en debattartikel i Aftonbladet inför presentationen av utredningen.
Högst sannolikt kommer vi att få höra mer om att det visst går att kombinera valfrihet med vinstförbud – som i Danmark – ju närmare valet vi kommer. Det är därför viktigt att förstå hur det danska systemet fungerar.
I Danmark finns det inga friskolor, utan skattesubventionerade privatskolor där föräldrarna betalar en avgift. Staten står för 73 procent av kostnaden, resten finansieras via avgifter som ligger på 1 000–2 000 danska kronor i månaden per elev. Det finns inget tak för hur hög avgiften får vara och privatskolorna får också välja elever. I Danmark går var femte elev i en privatskola, i Köpenhamn var fjärde.
Hur kan Socialdemokraterna förespråka ett system där elevernas val av skola är kopplat till att föräldrarna har ett välfyllt bankkonto?
Sedan 1855 har Danmark undervisningsplikt men inte skolplikt. Det innebär att föräldrar har rätt att starta skolor med annan inriktning än folkeskolen, till exempel när det gäller religion, pedagogik eller ideologi.
Att starta en privatskola i Danmark är en enkel process, inga tillstånd behövs. I Sverige ligger däremot ribban högt för att Skolinspektionen ska säga ja. I Danmark bestämmer privatskolan själv vilka kvalifikationer som krävs för att jobba som lärare på skolan. Sverige har regler om lärarlegitimation och behörighet som omfattar såväl kommunala som fristående huvudmän.
Hela Sveriges välfärdssektor behöver byggas ut. Det gäller allt från förskola och skola till äldreomsorg. Det är därför obegripligt att Socialdemokraterna vill montera ner ett skolsystem som bevisligen är uppskattat av både brukare och pedagoger.
Svenska friskolor är öppna att söka till för alla och får inte avvisa elever om det finns plats. Undervisningen är kostnadsfri eftersom avgifter inte tillåts. Skolpengen är knuten till eleven oavsett om barnet och dess föräldrar väljer en friskola eller en kommunal skola. Till skillnad mot Danmark har Sverige samma behörighetskrav för lärare i hela landet.
Efter att på plats ha studerat det danska systemet konstaterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) i Lärarnas tidning att modeller som inte bygger på vinstintresse kan öka den pedagogiska mångfalden. Det är korrekt, men vid en jämförelse framstår det svenska friskolesystemet som betydligt mer jämlikt än det danska.
Det är djupt ansvarslöst av Socialdemokraterna att när skolkrisen närmar sig med stormsteg riskera 340 000 svenska elevers friskoleplatser.

Anja Sonesson

Anja Sonesson är nominerad till att bli riksdagskandidat för Moderaterna.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen