Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Janos Tandari död

Svensk galopp har minst en av sina största profiler. Janos Tandari avled den 18 augusti efter en tids sjukdom.

Janos Tandari delar ut Tandari Classic för 2016 till Elione Chaves.Bild: CAVOK photo - Stefan Olsson
Janos Tandari föddes i Ungern, inledde karriären där efter – enligt en god historia – en frisör tipsat honom att med den kroppsstorleken borde han bli jockey. Den unge Janos visste inte vad jockey var, men när frisören förklarade att en jockey red hästar som folk spelade på och att jockeys tjänade mycket pengar så var yrkesvalet klart.
Janos blev champion hemma i Ungern där han också vann sitt första klassiska lopp (Derbyt) med Igloi Diak. Därefter hoppade han av till Tyskland, kom till Sverige i januari 1970 – och inledde med att vinna sina två första ritter på Täby.
Det skapade en mystik kring den skicklige ungraren och det blev också starten på en makalös karriär. Totalt red han 51 klassiska vinnare (fyra svenska Derbysegrar), vann 2316 lopp och blev med sin eleganta stil ett föredöme i den skandinaviska galoppsporten.
Just klassiska vinster var något som Janos Tandari uppskattade extra mycket och 2002 instiftade han priset ”Den klassiska jockeyn – Tandari Classic” – ett pris som tillfaller den jockey som varit mest framgångsrik i de klassiska loppen i Skandinavien under året.
Efter avslutad jockey– och tränarkarriär fortsatte Janos Tandari att jobba för galoppsporten och så sent som vid det 100:e Svenskt Derby i mitten av juli jobbade han i galoppdomstolen på Jägersro.
Janos Tandari blev 70 år och sörjs närmast av hustrun Gudrun och döttrarna Larissa och Natalie med familjer.
Gå till toppen