Aktuella frågor

Debattinlägg: "Kommer poliser stå utanför skolorna och följa efter papperslösa barn till deras hem?"

När anständighetens och medmänsklighetens gränser suddas ut och brutaliteten och hänsynslösheten blir norm måste vi alla stå upp och göra motstånd. Det skriver Emma Söderman, Johanna Johansson, Wiwie Nelson Borg och Linda Byberg, aktiva i Asylgruppen i Malmö.

En av de familjer gränspolisen hämtade i fredags.Bild: Hussein El-alawi
Den 25 augusti 2017 gick gränspolisen i Skåne över ännu en anständighetens och humanitetens gräns. Gränspolisen valde då den våldsamma och grymma vägen att låta 30 poliser sent en fredagskväll hemsöka Svenska kyrkans sommarläger där sex familjer på flykt vistades på ett vandrarhem i Skåne. Familjerna har varit i Sverige i många år och kyrkans verksamhet var en av få platser där de kände sig trygga.
Stärkta av regeringens allt hårdare politikoch en invandringsfientlig opinion tog de till medel som inte förekommit sedan den internationellt uppmärksammade razzian på Alsike kloster hösten 1993, då Uppsalapolisen gjorde en husrannsakan mot Alsike kloster för att hämta ett 40-tal flyktingar.
I fredags kunde gränspolisen uppenbarligen inte motstå möjligheten att effektivt hämta flera familjer som har fått utvisningsbeslut på en gång.
I Asylgruppen i Malmö har vi under många år haft kontakt med flera av familjerna och många av oss känner dem som vänner.
En av de föräldrar som befann sig på vandrarhemmet har berättat hur deras familjer och personal från kyrkan precis hade anlänt till det natursköna vandrarhemmet och börjat grilla när poliser plötsligt kom fram ur skogen och omringade gården. Den man som talat med oss har berättat att familjerna behandlades som en skock boskap, inhägnade och klara för att föras till slakt.
Nu blev det Leif Fransson, operativt ansvarig vid gränspolisen, tidigare sagt, verklighet: Det finns inga fredade zoner.
Polisen tar alltså till alla medel den har att tillgå för att jaga och landsförvisa barn som söker skydd i Sverige. Barnen blir till pinnar i statistiken och polisens strävan att presentera bra siffror för den rödgröna regeringen går före både kyrkofriden ochbarns rätt till asyl och basala rättigheter.Ett antal familjer förpassas till en livshotande tillvaro i sina respektive ursprungsländer.
Det är ingen hemlighet för polisen att kyrkans lokaler och verksamheter på många håll i landet varit en fristad där frivilliga, kyrkliga såväl som från andra organisationer, och papperslösa personer kunnat mötas. Om inte den upptrappning som gränspolisen nu står för stoppas, blir konsekvensen att många utsatta grupper, inte bara papperslösa, blir rädda för att tillgodogöra sig ideella och religiösa organisationers hjälp.
Och vem vet var polisen väljer att slå till härnäst? Kommer poliser att stå utanför skolorna och följa efter papperslösa barn till deras hem? Omringa alla lokaler där papperslösa personer kan tänkas vistas?
Det behov av ett andrum som statsminister Stefan Löfven har talat om när det gäller Sveriges mottagande av flyktingar har kvävt syretillförseln för några av de allra mest utsatta barn som befinner sig i vårt land.
Vill polisen skapa en ny epidemi av barn med uppgivenhetssyndrom, så kallade apatiska barn? Det är precis det som nu skett som startar en sådan epidemi.
Men polisens agerande ökar inte bara papperslösa familjers rädsla för att söka hjälp och stöd hos kyrkor och andra organisationer. Det är också en del i ett pågående nedbrytande av den samhälleliga tillit och öppenhet som finns bland människor i Sverige.
När anständighetens och medmänsklighetens gränser suddas ut och brutaliteten och hänsynslösheten blir norm måste vi alla stå upp och göra motstånd.
Häxjakten på papperslösa personer, barn och familjer i Sverige angår oss alla.
Polisen måste upphöra med sina orättfärdiga metoder och släppa de familjer som blivit tagna.
Emma Söderman, Johanna Johansson, Wiwie Nelson Borg, Linda Byberg
medlemmar i Asylgruppen i Malmö
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Läs alla artiklar om: Papperslösa barnfamiljer omhändertagna
Gå till toppen