Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Inget attentat när flyktingboende rökfylldes

Det var inte fråga om något attentat mot det flyktingboende som under helgen rökfylldes. Det är bilden som kommunen får efter att ha pratat med de boende.

Ett rykande föremål kastades in i boendet för nyanlända unga män under lördagsnatten.
Det var strax efter tolv natten till lördagen som brandlarmet gick på kommunens genomgångsboende för nyanlända unga män som öppnade i somras i Långa Längan på Vipeholm. Ett rykande föremål hade då kastats in genom ett fönster.
Någon brand utvecklades aldrig, även om många boende befarade det och därför tömde flera pulversläckare i det rökfyllda rummet.
Redan samma natt kallade kommunen in väktare för att öka tryggheten. Men enligt serviceförvaltningen finns det ingenting som tyder på att det är en fråga om ett attentat från någon utifrån.
– Vi har pratat med de boende och den bild vi får är inte att det handlar om en attack, säger Sara van Lunteren, projektledare på serviceförvaltningen för bostadsförsörjning för nyanlända.
Är det fråga om interna stridigheter bland de boende?
– Det kan det vara, eller iallafall någon typ av motsättning. Det har varit väldigt lugnt på boendet men människor bor väldigt tätt inpå varandra så visst kan det uppstå konflikter, säger Sara van Lunteren.
Under måndagen ska personal från kommunen fortsätta samtalen med de boende för att få ytterligare klarhet i vad som inträffat.
Parallellt pågår en utredning hos polisen. Under måndagen arbetar de med teknisk undersökning och förhör som görs med hjälp av tolk. De delar kommunens slutsatser.
– Vi har en hyfsad gemensam bild men vi måste göra förundersökningen först för att kunna dra några ytterligare slutsatser, säger Joakim Nyberg, kommunpolis.
Gå till toppen