Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Att lägga till ett förbud mot tiggeri på allmän plats i Vellinge är att visa förakt för de svagaste."

Idag Risken är nu stor att Vellinge åter förknippas med främlingsrädsla och avståndstagande, skriver Angela Everbäck, ordförande för Miljöpartiet i Vellinge.

Att det tiggeri som förekommer i Vellinge kommun skulle störa den allmänna ordningen är inget som jag kan hålla med om, skriver Angela Everbäck.Bild: Hussein El-alawi
Moderaterna i Vellinge vill införa ett lokalt förbud mot tiggeri i kommunen. Det är inte förenligt med svensk lag, men Moderaterna hoppas kunna kringgå det genom att göra tiggeriförbudet till ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna. Jag har svårt att se det som något annat än att de förordar en politik som tar avstånd från människor som ber andra om hjälp.
De lokala ordningsföreskrifterna är till för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Att lägga till ett förbud mot tiggeri på allmän plats är att visa förakt för de svagaste.
Enligt svensk lag är tiggeri inte förbjudet så länge det inte är tvingande, det vill säga utgör en form av människohandel, eller är påstridigt, det vill säga ofredar andra.
Politiker ska inte använda den så kallade straffrätten, möjligheten att straffa människor, till att straffa dem som ber andra om hjälp. Och en lokal ordningsföreskrift ska inte användas för att göra det bakvägen.
Moderaterna och Liberalerna har tidigare pläderat för att kommunerna ska ha rätt att förbjuda tiggeri på gator och torg. Vellingemoderaternas agerande innebär ett konkret förslag på hur det ska kunna förverkligas utan att en lagändring behöver ske.
Att det tiggeri som förekommer i Vellinge kommun skulle störa den allmänna ordningen är inget som jag kan hålla med om. Däremot är det, precis som kommunstyrelseordföranden och moderatledaren i Vellinge Carina Wutzler säger, inte värdigt en människa att behöva sitta utanför en butik och tigga.
De allra flestasom tigger är EU-migranter. När det gäller deras situation är det främst deras hemländers ansvar att värna sina medborgares väl och ve, men det betyder inte att de ska vara förbjudna att tigga i Sverige.
Carina Wutzler hävdar att ett lokalt förbud mot tiggeri är en angelägen fråga för invånarna i Vellinge och tror att många kommer att uppskatta ett sådant förbud. Jag undrar om det verkligen är så, och om invånarna i kommunen anser att frågan är av sådan dignitet att Vellige som första kommun i landet bör införa ett förbud.
Idag ska frågan om ett lokalt tiggeriförbud upp i Vellinges kommunstyrelse, senare i kommunfullmäktige, och får Moderaterna som de vill blir det verklighet vid årsskiftet. Men att förbjuda tiggeriet utanför affärerna i Vellinge kommun förändrar inget för dem som känner sig tvungna att tigga. Däremot är risken stor att Vellinge åter förknippas med främlingsrädsla och avståndstagande.

Angela Everbäck

Angela Everbäck är ordförande för Miljöpartiet i Vellinge.
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Läs alla artiklar om: Tiggeriförbud i Vellinge
Gå till toppen