Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Det vi ser nu är en föraning av vad som kan komma. Klimatfrågan är den stora skiljelinjen i svensk politik."

Det går aldrig att koppla ett enskilt väderfenomen till klimatförändringarna. Men ett varmare klimat innebär att extremväder kommer oftare och mer intensivt. Jag och Miljöpartiet kommer att se till att klimatfrågan blir den stora valfrågan 2018, skriver Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och klimatminister.

Översvämning efter stormen Harvey i Texas.Bild: David J. Phillip
Just nu drabbas delstaten Texas i USA av stormvindar och översvämningar som kan vara de värsta på femtio år. Flera personer har dött, hundratusentals människor är utan el, sjukhus och skolor har tvingats stänga.
Myndigheterna varnar för att alligatorer och giftormar spolats upp i bostadsområden. Den amerikanska vädermyndigheten beskriver läget som ”katastrofalt” och ”bortom allt vi tidigare upplevt”.
Stormen Harvey i Texas kommer efter en sommar då Europa plågats av värmeböljan Lucifer, som tvingat människor att hålla sig inomhus. Den här sommaren har också forskarrapporter visat att 3 000 öar kan försvinna från Stockholms skärgård bara det här århundradet, när polarisarna smälter. I Sierra Leone kan över 1 000 personer ha dött till följd av jordskred orsakade av extremt kraftigt regn.
Och delar av Afrika har under de senaste månaderna upplevt den värsta svälten på 70 år. Torkan och den extrema värmen driver människor på flykt och förvärrar konflikter och motsättningar.
Det går aldrig att koppla ett enskilt väderfenomen till klimatförändringarna. Men ett varmare klimat innebär att extremväder kommer oftare och mer intensivt. Risken för översvämning ökar för varje millimeter som havsnivån stiger.
Det vi ser nu är en föraning av vad som kan komma i framtiden om vi politikerinte omedelbart agerar kraftfullt för att minska utsläppen. Våra barn och barnbarn kommer att få betala dyrt om viinte gör vad som krävs här och nu. Varje utsläpp som görs idag sätts upp på deras framtida nota.
Ändå är det som om polletten vägrar trilla ner hos vissa.
Fem partier i riksdagen, samtliga allianspartier och Sverigedemokraterna, ägnar i detta läge all sin kraft åt att blockera klimatpolitik snarare än att ta ansvar. Det tydligaste exemplet är flyget.
Svenskarnas flygande orsakar idag lika stora klimatutsläpp som bilåkandet. Och flygutsläppen ökar, explosionsartat. Det är inte så konstigt, flyget slipper betala för sina klimatutsläpp. Om Sverigeska klara klimatmålen måste flyget börja betala för sina utsläpp, precis som bilar, lastbilar och bussar redan gör.
Men samtliga allianspartier och Sverigedemokraterna vill att flyget ska fortsätta att vara skattebefriat. Dehar till och med hotat med misstroendevotum, men nu har de lyckligtvis backat från det absurda hotet. Beskedet från Moderaterna är nu att den flygskatt somregeringeninför nästa år kommer att rivas upp omedelbart vid ett regeringsskifte.
Samma partier, hela alliansen och Sverigedemokraterna, vill ta bort var fjärde krona från regeringens miljöbudget. Det är denbudget som ska se till att Sverige ställer om till ett mer hållbart samhälle.
I alliansens och Sverigedemokraternas budgetar blir detbetydligt mindre pengar till laddstolpar för elbilar, solceller, biogas, cykelbanor och annat som behövs för att människor ska kunna göra mer miljövänliga val i vardagen.
Förändringar i jordensklimat är det som oroar svenskarna allra mest, enligt SOM-institutets senaste undersökning. Det är en oro som bara kan bemötas på ett sätt: med kraftfull klimatpolitik som minskar utsläppen och samtidigt bygger ett grönare och mer hållbart samhälle. Det går inte att fortsätta behandla klimatet och miljön som ett slagträ i den politiska debatten. Det måste bli ett slut på det politiska spelet och krypskyttet.
Jag och Miljöpartiet kommer att se till att klimatfrågan blir den stora valfrågan 2018.
Klimatfrågan är den stora skiljelinjen i svensk politik.

Isabella Lövin

Isabella Lövin är språkrör för Miljöpartiet och klimatminister.
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Läs alla artiklar om: Stormen Harvey
Gå till toppen