Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Annie Lööf: Fotbollen lärde mig att tro på mig själv

På seminariet före onsdagens stora derby mellan LB07 och FC Rosengård hyllade Centerledaren Annie Lööf fotbollen och berättade om betydelsen som den haft i hennes karriär.
Stor uppslutning på seminariet inför derbyt på Swedbankstadion.Bild: Christian Örnberg
– Fotbollen lärde mig att tro på mig själv, att våga kliva fram och sticka ut, konstaterade hon på ett seminarium där det bland annat debatterades kvinnliga spelares förutsättningar och hur de kan förbättras, förebilder, förstående ledarskap och idrottens kraft.
Annie Lööf började som knatte och höll på fram till 20-årsåldern då hon avslutade med ett antal säsonger som seniormålvakt i IFK Värnamo. Med åren hann hon också med att vara både ledare och domare.
Under gymnasiet gick hon en linje med fotbollsinriktning där hon hade VM-bronshjälten Jonas Thern som instruktör i en grupp med både killar och tjejer.
– Tack vare alla de killar som jag fick möta där är mina fingrar lite sneda än idag. Men det gjorde mig till en bättre spelare när de tog mig på samma villkor.
Idag säger hon också att fotbollen hjälper henne att ladda inför viktiga situationer även i politiken.
– Den mentala träningen som jag gjorde inför en viktig match eller en straffläggning att tänka igenom en tuff och jobbig situation, det ska jag erkänna att jag använder mig av även idag när jag ska gå in i Agendastudion inför en partiledardebatt, berättade hon.
Hon beskrev också hur glad hon blivit av förändringen att damlandslaget fått bli landslaget.
Annie Lööf vid debatten som leddes av Sydsvenskans politiske chefredaktör Heidi Avellan.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
– Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för ledare och spelare, sa Centerledaren som inte står ut med att kallas en kvinnlig partiledare. Eftersom ingen kallar varken Jimmie Åkesson eller Stefan Löfven för manliga.
– Vi spelar alla med samma boll.
I publiken satt landslagets nye förbundskapten Peter Gerhardsson och upplevde en unik samlingsplats med ett imponerande engagemang.
– Kloka synpunkter från många håll. Det här har varit en bra utbildning i jämställdhet och andra viktiga frågor. Ska man nå landslaget krävs det att man har bra förutsättningar och det är i föreningslivet som de skapas, sa han.
Gå till toppen