FCR

Max Wiman: ”Derbygreppet” en satsning som egentligen bara hade vinnare

Det här var dagen då alla var vinnare. Jo, jag vet att man inte får säga så på idrottsspråk, men så var det ändå. Även om LB07-ledare och spelare kände att de borde haft minst en poäng med sig hem till Limhamn/Bunkeflo.
Det var ett derby som växte i intensitet och kvalitet efter en sömnig inledning och jag tror att de flesta av de nästan 8000 på läktarna gick hem och hade något att snacka om.
LB07 gjorde kanske sin bästa allsvenska match och utmanade rejält mot slutet, när förmodligen cupfinaltrötta ben hos Rosengård och en del sneglande mot klockan och tre viktiga poäng i toppstriden gjorde sig påminda.
FC Rosengård var en vinnare för att laget fortsätter marschen mot en ren seriefinal mot Linköping nästa helg.
LB07 var en vinnare för att man visade att utifrån sin nivå har man förmodligen allsvenskans bredaste trupp, kan kasta in likvärdiga eller bättre spelare från bänken och det kommer att ge allsvenskt kontrakt.
LB07 är också en vinnare för initiativet som också ger ett välkommet tillskott i kassan för båda klubbarna (delade intäkter) och min tanke som kom upp under matchen att göra om det här en gång varje år visade sig redan vara förankrad hos båda parter. Man behöver inte jaga publikrekord, att skapa en vana är minst lika viktigt.
MFF är också vinnare genom att vidga sina och stadions vyer och är också vinnare den dagen kontraktet med kiosk- och restaurangoperatören SSP löper ut, vilket börjar närma sig. Den här gången hade SSP öppet två kiosker på västra långsidans nedre läktare där det var helt fullt. Antar det var samma sak på andra sidan. På norra var mer öppet, men där var lite folk och ovana besökare hittade inte dit. SSP förlorar pengar, nya gäster på stadion tvekar att komma tillbaka.
Men det var väl enda smolket i plastbägaren.
Kvällen avslutades med att centerledaren Annie Lööf delade ut pris till matchens lirare. Då hade hon före match varit en del av ett otroligt givande seminarium med utgångspunkt för hur kvinnlig fotboll i Sverige har det.
Seminarier kan vara sövande, men mixen av debattdeltagare gjorde detta extremt levande och tänkvärt – och en filmad upptagning skulle kunna användas som utgångspunkt för diskussioner i många andra sammanhang.
Den "gamla" Värnamomålvakten Annie Lööf – en gång i tiden på Jonas Therns fotbollsgymnasium – svarade för en rad tänkvärda inlägg utan att frestas att göra partipolitik av debatten, nämnde centerpartiet i marginalen två gånger på två timmar och om jag får spela lite utanför den vanliga planen, så klarnade bilden på min näthinna än mer av en ledare med personliga kvaliteter – utan att lägga partipolitiska åsikter i det – att ha ett mycket ledande uppdrag i landet Sverige.
För att balansera lite får jag då också notera att Malmös regeringschef Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) också utan att poängtera sin partifärg också tillförde långt mer än politikerplattityder och hon och kommunledningen har intagit en mycket offensivare roll vad gäller att utveckla idrottens förutsättningar i stan. Malmö kan som kommun naturligtvis med all rätt sträcka på ryggen och glädja sig åt att ha blivit den första Fair Pay-certifierade kommunen i Sverige för sitt arbete med att aktivt tänka jämställt och våga fatta en del beslut som utmanar idrottstraditionalister.
Även om jag inte tror politikerna tänkt hela tankekedjan färdigt, vilket finns anledning att återkomma till.
Läs alla artiklar om: Fotboll: LB07-FC Rosengård
Gå till toppen