Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabb start för polishögskola i Malmö

Polishögskolan i Malmö – som regeringen lovat – börjar utbilda poliser redan våren 2019.
Det avslöjar justitieminister Morgan Johansson.
– Malmö behöver fler poliser snabbt, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Morgan Johansson och Katrin Stjernfeldt JammehBild: Moa Dahlin
På den socialdemokratiska partikongressen i våras lovade regeringen en storsatsning på polisen.
Sverige ska få tiotusen nya polisanställda till år 2024 – och en ny polishögskola i Malmö.
Men det har rått osäkerhet hur snabbt skolan i Malmö kan komma igång.
I samband med en rundvandring med polisen på den brottsbelastade Norra Grängesbergsgatan på onsdagen gav Morgan Johansson besked: Det ska gå mycket snabbt.
– Planen är att polishögskolan ska komma i gång redan vårterminen 2019. Det betyder att den som vill bli polis kommer att kunna söka in redan nästa år, säger Morgan Johansson.
Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh har länge lobbat hårt för en polisutbildning i staden
– Det här är otroligt viktigt för både Malmö kommun och polisen i Malmö. Jag har varit angelägen om att vi ska få snabbt besked, säger hon.
Trots en akut polisbrist i landet och ett skapligt söktryck har befintliga polishögskolorna Växjö, Stockholm och Umeå i flera år haft svårt att fylla sina utbildningsplatser med kvalificerade polisstudenter - Varje termin har över hundra platser gapat tomma.
Tanken med att lägga en polishögskola i Malmö är att locka en ny kategori studenter.
– Ambitionen är ju att attrahera unga som annars inte söker utbildningar på annat håll, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Malmös polismästare Stefan Sintéus är mycket nöjd med beskedet att polishögskolan kan komma igång så snabbt.
– Det är viktigt för Malmö att ha poliser med sina bopålar i Malmö. Som förstår staden och den problematik som finns här, säger han.
– Vi har haft storsatsningar där man placerat nya poliser från annat håll i Malmö. Vi fick ett hundratal. Men så fort de blir färdiga så söker de sig hem till sina familjer där de bor.
Sintéus pekar på att det kan finnas en baksida med skolan i Malmö. Malmö har lidit svårt av polisbristen i landet. Gränskontroller, gängkriminalitet och mordvåg har tagit på resurserna.
– Det tär på polisresurserna att förse skolan med lärare också. Så vi måste ha tillräckligt med pengar.
Det kommer polisen att få, försäkrar Morgan Johansson. I regeringens höstbudget höjs anslagen med 2 miljarder kronor för 2018.
En fråga som återstår att lösa är lokalen. Var i Malmö ska poliserna utbildas?
– När vi skissat har vi tänkt att det blir ett par hundra utbildningsplatser. Eftersom det ska starta så snabbt får man tänka sig befintliga lokaler som ett provisorium i början, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Det är viktigt att utbildningen kommer igång snabbt. Malmö behöver fler poliser.
Gå till toppen