Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Spelarna representerar det mångkulturella Malmö”

Bland de 7 825 åskådarna på Swedbank stadion under onsdagens fotbollsderby fanns ett 20-tal vuxna kvinnor som aldrig sett en fotbollsmatch förut.
– Jag har aldrig kommit på tanken att gå på fotboll i Malmö innan, säger Dalia Amin.

Dalia Amin, Sawsan Ramadan och Afar Shaban laddar för fotbollsderby.Bild: Peter Frennesson
Hon är en av ett 70-tal kvinnor från Internationella kvinnoföreningen som såg det spännande mötet mellan LB07 och FC Rosengård. Det är kvinnor med bakgrund från allt från Moldavien och Serbien till Vietnam och Turkiet.
Dalia Amin kom till Sverige från Irak för 17 år sedan.
– Där gick jag på fotboll ibland. Men det har inte kommit på fråga här, jag vet inte riktigt varför, säger hon och tillägger att hon hoppas att Rosengård vinner eftersom hon bor i stadsdelen.
Internationella kvinnoföreningens verksamhetsledare Tatjana Ristovski berättar om derby-initiativet.
Verksamhetsledare Tatjana Ristovski.Bild: Peter Frennesson
– Många av våra medlemmar har aldrig varit i närheten av den här typen av platser där majoritetssamhället rör sig. Det här är ett enkelt sätt att ändra på det.
– Samtidigt så får vi stötta spelarna som på många sätt representerar det mångkulturella Malmö och visar att sport gör skillnad. Våra medlemmar har också döttrar som kan bli inspirerade.
Föreningen har 400 medlemmar av 30 olika nationaliteter i Malmö och har aktiviteter varje vecka – och en rad projekt igång som ska främja integration och etablering på arbetsmarknaden för dem som har svårt att få in en fot.
Gå till toppen