Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

USA hotar inskränka försvarssamarbete

Det svensk-amerikanska försvarssamarbetet försvåras om Sverige skriver under en FN-konvention om att avveckla världens alla kärnvapen, varnar USA:s försvarsminister i ett hemligstämplat brev till sin svenske kollega.

Försvarsminister Peter Hultqvist har fått ett hemligt brev av sin amerikanske kollega. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Sverige var ett av 122 länder som i juli röstade för FN-konventionen, som öppnas för undertecknande den 20 september. Alla kärnvapenstater, inklusive USA, bojkottade processen.
Brevets innebörd är att om svenska regeringen skriver under konventionen skulle det påverka försvarssamarbetet negativt, både i fredstid och möjligheterna till militärt stöd i ett krisläge. Försvarsminister Peter Hultqvist mottog James Mattis brev på tisdagen, rapporterar Svenska Dagbladet.
Om konventionen skrivs under får det kanske inga direkta konsekvenser, enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
– Men det kommer säkert att leda till att man ännu tydligare signalerar sin irritation från amerikansk sida. Det kommer kanske att synas i de bilaterala kontakterna – besöksutbyte på hög nivå och sådana saker. USA kanske också markerar på ett mer substantiellt sätt genom att avbryta vissa typer av samarbeten, vilket ju skulle gå stick i stäv med den försvarspolitik som har förts, särskilt sedan 2014, säger han till TT.
Agrell påminner också om att kontroversen inte är ny i de svensk-amerikanska relationerna:
– Det går tillbaka till 80-talet och ännu tidigare med förslaget om en kärnvapenfri zon i Norden och Palmekommissionen som föreslog en kärnvapenfri korridor i Centraleuropa. Allt detta var nedrustningsförslag som stöddes av Sverige – och som mötte amerikanskt motstånd och som sågs som stridande mot USA:s strategiska intressen.
Skillnaden mot kalla krigets dagar är förändringen i Sveriges förhållande till USA och Nato.
– Nu har vi en situation där Sverige försökt komma in som en nära partner till USA, som ett slags ersättning till ett Nato-medlemskap – nästan en säkerhetsgaranti. Då får den amerikanska irritationen en helt annan tyngd med antydningar om att man kanske inte kommer att vara så intresserad av ett säkerhetssamarbete med Sverige i fortsättningen.
Gå till toppen