Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grand Öl & Mat satsar mer på kultur i höst

Kulturen tar allt mer plats på Grand Öl & Mat i Malmö som i höst satsar mer på film, klassisk musik och estradpoesi. Nästa steg hoppas de blir mer barn- och ungdomskultur.

Grand Öl & Mat på Monbijougatan.Bild: Lars Brundin
Sommaren är över och det innebär att ägarna bakom Far i Hatten och Grand Öl & Mat närmar sig säsongsskiftet. Under sommaren är det full fart på Far i Hatten i Folkets Park, medan Grand Öl & Mat enbart har öppet vissa klubbkvällar.
– Grand är mer ett höst-vinter-vår-ställe, även om vi kör klubbar under hela sommaren, konstaterar den bokningsansvarige Martin Axén.
På fredag den 1 september är det höstpremiär på Grand Öl & Mat där elvamannasoulbandet E.G.L.O. & The Clitts, bestående av bland andra Jens Andersson (The Ark) och Magnus Sveningsson (The Cardigans), spelar. Men om det är en ganska klassisk Grand-bokning, så är det inte en lika klassisk Grand-höst som väntar då den icke pop/rock-baserade kulturen får mer och mer plats på programmet.
Under september kommer Grand Öl & Mat att ha ett samarbete med filmfestivalen Nordisk Panorama där man ska ordna klubbkvällar, konserter, filmvisningar och presentationer som en del av festivalprogrammet. Dessutom är Grand Öl & Mat en del av Malmö Chamber Musics festivalprogram där den klassiska klubben Krinolin står för en rad konserter.
– Extra kul är det ju att Håkan Hardenberger har fått upp ögonen för den här lokalen, säger Martin Axén.
Dessutom finns det återkommande poetry slam-kvällar, jazzkvällar och countryklubben Grand New Opry på höstschemat.
– Det ska vara ett ställe som känns naturligt för alla ålderskategorier att befinna sig på under olika tider av dygnet. Jag vill gärna se mer barn- och ungdomskultur tidigare på dagen. Kanske brunch-barnteater eller ungdomsföreställningar i klubben, säger Martin Axén.
– Jag har alltid drivits av idén att ha en ambitiös restaurang, en ambitiös bar och en ambitiös konsertverksamhet under samma tak. Nu vill jag även ha en ambitiös kulturverksamhet här. Det vanliga brukar vara att maten kommer i andra hand på bra konsertställen. Och nattklubbsbarerna har ofta ett ganska ointressant barutbud. Jag vill kombinera allt detta. Att man sitter och äter en fantastisk middag samtidigt som någon plockar upp instrument i ett hörn.
På nöjesställena runtom Möllan är det en ständig diskussion att vissa aktörer (Moriskan och Inkonst) får kommunala bidrag medan andra (Babel, KB och Grand Öl & Mat) inte får det för att de är kommersiella företag och inte föreningar.
– Jag tycker att det är jättebra att det delas ut kulturbidrag – det ser jag som en tillgång. Men jag tycker att Malmö stad har låst sig under vilka former man kan ge bidrag, säger Martin Axén och tar Malmöfestivalen som ett exempel där Malmö stad behöver jobba mer med de kommersiella aktörerna.
– Malmö stad borde tänka till och bli lite mer flexibla. De har låst sig lite till Malmöfestivalen och att gatukontoret bara kan göra utomhusevenemang. De borde fundera över hur man samarbetar med alla de positiva krafter som finns i den här staden och som vill göra något bra.

10 höjdpunkter från Grand Öl & Mat-hösten

1 september: Höstpremiär med E.G.L.O & The Clitts.
2 september: Klubben Too Cute To Puke med amerikanska Stargazer Lilies som liveband.
6 september: Höstpremiär för poetry slam.
10 september: Söndagsklubb med Crime City Rollers i samband med att den första europeiska roller derby playoff-turneringen avgörs i Malmö.
19 september: Pianisterna Paul Lewis och Lauma Skride, brittiska Doric String Quartet och svenska sångerskan Anna Grevelius uppträder på Klubb Krinolin under Malmö Chamber Music. Dagen efter, den 20:e, fortsätter festivalen på Grand.
22–24 september: Nordic Nights – klubbar, konserter och filmvisning under filmfestivalen Nordisk Panorama.
29 september: Malmösångaren Adam Evald uppträder med kammarpopensemble.
1 oktober: Bokrelease och uppläsning med skådespelaren Michael Segerström och hans bok ”Till Arre från pappa”.
7 oktober: Malmöbandet Björns Vänner uppträder med Kübler Ross.
2 december: Burleskgänget Ravishing Byrds arrangerar klubbkväll.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen