Wimans blogg

Max Wiman: MFF har försäkrat sig om del av kakan om Cibicki går vidare

En sak är lika säkert som att Pawel Cibicki lämnar Malmö FF för Leeds United och det är att han kommer tillbaka en dag till Malmö FF.

Om inte något händer i karriären som vi inte kan förutse, så är det hans givna önskan och mål. Klubben har garanterat ingen annan uppfattning.
Spelare kommer och går, men de gör det på olika sätt.
Pawel Cibicki lämnar MFF med värme i hjärtat och välsignelse från supportrarna och i stort samförstånd med klubben.
Han är en spännande fotbollspersonlighet, som inte tagit den givna vägen. Som tagit motgång och vågat avstå den första utlandsmöjligheten. Pawel är inte rädd att säga vad han tänker och tycker (det får han däremot kanske se upp med i England).
Han är en genuin Malmöpåg som är en utmärkt förebild för många unga fobollsspelare i Malmö, vilka han visat att allt är möjligt.
Jag hade ett väldigt starkt samtal med Pawel på en bänk i spanska Salou i vintras, när vi kom att prata om hans engagemang för ungdomar på det Nydala där han vuxit upp. Hur han regelbundet besöker skolan för att finnas där som en extra resurs, en medmänniska, en kompis, en förebild och välkomnas av lärare och skolledning.
Det säger ganska mycket om honom och jag är säker på att många kommer att sakna hans besök.
För någon vecka sedan var Leeds Pontus Jansson på besök på ett sjukhus där han skänkte två årskort för att barn ska kunna besöka Leeds matcher. Kanske inte något unikt, men det blev väldigt uppmärksammat och speglar också Janssons stora engagemang för barn och ungdomar.
Nu förenas de båda i Leeds United och jag tycker förstås rent personligen att det är extra roligt, eftersom det blev mitt favoritlag i England under dess storhetstid på 70-talet. Engagemanget har väl inte varit så stort de senaste typ 20 åren, men har återuppväckts med Pontus Janssons succé i klubben.
Pawel Cibicki är 23 år ung och gjorde allsvensk debut för MFF redan 2013. Han såg ut att snabbt dra vidare.
Redan sommaren 2014 var han i praktiken klar för nederländska Gronningen, men fick "second thoughts" och ångrade sig med flygbiljetten i handen bokstavligt talat. Ändrade sig kvällen före efter en träningsmatch nere i Höllviken.
Det kan ha varit ett av hans klokaste beslut. Den hösten assisterade han bland annat till ett av Markus Rosenbergs mål i Champions League mot Olympiakos (2-0).
Sommaren 2015 skar det sig mellan honom och dåvarande tränaren Åge Hareide. Det var möjligen en nyttig läxa för Pawel. Motgången såg ut att stärka honom. 2016 blev ett framgångsår i Jönköpings Södra och han och MFF var snabbt överens om en tillbakagång inför den här säsongen. Men Pawel berättade också för Sydsvenskan att han haft andra lukrativare erbjudanden redan i vintras.
På näthinnan har väl alla de spektakulära två målen på Halmstad i våras, sommaren har inte varit lika het, men potentialen är förstås hög. Allt handlar om tufft arbete och att inte sväva iväg på moln, utan verkligen ta kampen för att utvecklas ytterligare.
Vi ska inte glömma att han tog det tuffa beslutet i våras att välja det svenska landslaget före det polska.
Leeds United i engelska The Championsship blir förstås en tuff utmaning. Det är lite av en rövarserie i jakten på Premier League. Men eftersom Pawel Cibickis spelartyp är ganska uppenbar, måste Leeds ha scoutat honom noga och som Markus Rosenberg sa till mig i går ha sökt den här typen av spelare specifikt.
Pawel Cibicki är inte rädd för utmaningar. Därför blir det här en spännande resa att följa. Självklart tror jag han har stor nytta av att Pontus Jansson redan finns där och har så hög status. Men det är lätt att fastna på bänken - så gjorde Kalmars Macus Antonsson, som den här säsongen är utlånad från Leeds till Blackburn Rovers.
Sett ur Malmö FF:s perspektiv är det här förmodligen också en riktigt bra affär. De uppgifter jag har fått är att MFF får runt 20 miljoner kronor för honom - och ja, i det här kontraktet finns en vidareförsäljningsklausul och de kan ofta ligga på mellan tio och tjugo procent.
Förvisso hade Cibicki kontrakt ända till och med 2019, men så som säsongen varit kan ju ingen garantera vilken väg karriären tagit i MFF. Är dock inte förvånad om han påverkats i sommar av intresset ute från Europa, det ska sägas.
Ekonomiskt talar historien - förra året - för att MFF:s bokslut behöver en ordentlig försäljning för att balansera resultatet. På den här övergången finns rimligen heller inte så stora avbräck. Moderklubben Nydala IF är nerlagd, hade annars haft rätt till solidaritetsersättning, och förhållandet verkar vara detsamma med FC Malmö, där han också spelade ett år.
Sportsligt blir Cibickis flytt knappast avgörande i den allsvenska "guldstriden". Alternativen är många på de offensiva positionerna.
Win-win, brukar det kallas och jag tror alltså det gäller även för framtiden.
Pawel Cibicki kommer med glädje att dra på sig den himmelsblå tröjan igen, om inte ödet vill något annat i den karriär som nu börjar ett nytt spännande kapitel.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Cibickis övergång till Leeds
Gå till toppen