Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Multikonstnären Janne "Loffe" Carlsson död

Han ville vara en tillgång för samhället, familjen och publiken. Den mångsidige skådespelaren och musikern Janne "Loffe" Carlsson är död. – Han hade så många dimensioner. Han hade ett stort allvar som han blandade med underhållning, säger kollegan Hans Klinga.

Janne "Loffe" Carlsson.Bild: Fredrik Sandberg / TT
"Den fina generösa mest kärlekfulla person jag känner lämnade oss i dag. Min bästa pappa, älskar dig så mycket! Så mycket roligt vi haft ända in i det sista", skriver dottern Sara Carlsson i ett Facebookinlägg.
Janne "Loffe" Carlsson filmdebuterade 1950 i "Anderssonskans Kalle", och har därefter synts i otaliga filmer, tv-serier och teateruppsättningar där han blandade komiska roller med dramatiska.
Bland hans mest kända roller märks de i "Repmånad" (1979) och i "Göta kanal"-filmerna. Men också de i filmatiseringarna av Slas-romanerna "Vem älskar "Yngve Frej", "På palmblad och rosor" och "Henrietta". Han gjorde därefter flera populära underhållningsprogram i tv, men riktigt folkkär hade han blivit redan i början av 70-talet då han spelade Loffe, rollen som gav honom hans smeknamn för resten av livet, i tv-serien "Någonstans i Sverige".
Läs också Sanningen om filmen Repmånad: ”Blev både lite lulliga och fnissiga”
Där agerade han mot Hans Klinga, som nu sörjer en av sina allra närmaste vänner.
– Jag kommer att minnas hans värme och hans andlighet. Han lärde mig mycket och lämnar ett stort, stort tomrum efter sig, säger Klinga.
Hans Klinga understryker Carlssons mångsidighet som skådespelare:
– Han hade så många dimensioner. Han hade ett stort allvar som han blandade med underhållning, och spände över ett stort spektrum.
Janne Carlsson var även målande konstnär och musiker, och hade bland annat stora framgångar som den jazztrummande hälften av duon Hansson & Karlsson. De var verksamma i slutet av 60-talet och sägs ofta med sin instrumentala jazzrock/psykedelia ha inspirerat den tidiga svenska proggen. Carlsson skrev även film- och teatermusik och spelade såväl farser på privatteatrar som teater på bland annat Dramaten och Riksteatern.
Musikern Jojje Wadenius, som bland annat spelade med Carlsson på Pugh Rogefeldts debutalbum "Ja, dä ä dä" 1969, minns en skicklig trummis men berättar också om hur Carlsson nog gärna skulle vilja bli ihågkommen för sina mer seriösa film- och teaterroller.
– Han fick ju en persona genom sitt tv-program och "Göta kanal"-filmerna, som gjorde att folk inte riktigt tog honom på allvar. Men han gjorde en del fina tolkningar också. Jag vet att han kände lite sorg över det där, säger Wadenius.
Även kollegan Eva Röse vill minnas Janne "Loffe" Carlssons många bottnar.
– Jag kommer att minnas hans skratt, hans värme och överraskningen av alla hans lager som han hade. Han hade konsten, han målade, och han var en legendarisk trummis. Jag vill minnas den mångfacetterade personen som fanns bakom den folkliga bilden, säger hon.
I somras skulle Janne "Loffe" Carlsson" ha medverkat i farsen "Rent mjöl i påsen" i Borgholm men tvingades hoppa av uppsättningen. Hans sista långfilm blev "Göta kanal 3 – Kanalkungens återkomst", som gick upp på svenska biografer 2010.
I samband med hans 80-årsdag i vårvintras sändes flera av hans gamla filmer i tv. I en intervju med TT berättade han att var glad över att det fortfarande fanns en stor skara "Loffe"-fans kvar.
– Det känns härligt. Det är viktigt att man har en publik. Mitt motto har också alltid varit att man ska vara en tillgång – för samhället, för familjen. Är man en tillgång är man inte till besvär och så får man vara med på allt, sade han.
Janne "Loffe" Carlsson avled i sviterna av cancer. Han blev 80 år.
Fakta

Janne "Loffe" Carlsson

Namn: Jan Edvard Carlsson

Född: I Stockholm 1937

Fick Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band 2010 för sina insatser som musiker, skådespelare och underhållare.

Drev även reklambyrå på 1970- och 80-talen och vann flera branschpriser.

Har haft flera konstutställningar med sina målningar, som ofta utgår från naturen.

Filmer i urval:

"Anderssonskans Kalle" (1950)

"47:an Löken" (1971)

"Vem älskar Yngve Frej" (1973)

"Världens bästa Karlsson" (1974)

"Repmånad" (1979)

"Göta kanal" (1981)

"Svindlande affärer" (1985)

"Svenska hjältar" (1997)

"Göta kanal 2 – Kanalkampen" (2006)

"Rallybrudar" (2008)

"Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet" (2009)

Tv i urval:

"Någonstans i Sverige" (1973)

"Katitzi" (1979)

"Karlsson på Taket" (1984)

"Låt kameran gå" (1993–97)

"Vänner och fiender" (1996)

"Stjärnorna på slottet" (2008)

Var programledare för Melodifestivalen 1981

Musik:

Släppte 6 soloskivor varav den sista, "My one and only love", kom 2004.

Medverkade på skivor med artister som Pugh Rogefeldt, Björn J:Son Lindh, Heta Linjen och Doris.

Släppte en rad skivor med Hansson & Karlsson.

Gå till toppen