Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Läsartext: Skolsatsningarna har höjt elevernas kunskaper

Staffanstorpselevernas meritvärden har höjts de senaste åren, skriver de fyra politikerna.Bild: Lars Brundin
I en insändare den 29 augusti lyckas Magnus Wibäck, före detta M-politiker och tidigare lärare i kommunen, blanda sanningar med osanningar. Debattfrågan är relevant, men tyvärr blir nivån låg när sakfelen är så många bland påståendena. Skottlossningarna med luftvapen och skadegörelse är mycket allvarligt, men har ingenting att göra med kommunens ekonomi. Att vi satsar på högre löner för lärarna och bättre lokaler är en nödvändighet, inte en nedmontering av skolan.
Läs mer: ”Ingen ansvarsfull förälder skulle lämna en massa skulder till sitt barn”
Fakta är att:
De senaste åren har stora satsningar gjorts på skolorna i kommunen. Under flera år i följd har barn- och utbildningsnämndens budget ökat. Dessutom har centrala resurser i ökad utsträckning förts över på respektive enhet. Skolsatsningarna, vilka ju är fler än bara de ekonomiska, har gett i resultat att andelen elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen har förbättrats från 79 procent för två år sedan till 88 procent förra året. Elevernas genomsnittliga meritvärden var de femte högsta i Skåne (av 33 kommuner) också en tydlig förbättring de senaste åren.
Påståendet att underskottet (i prognosen) i socialnämnden skulle bero på HVB-hem och LVU-platser är taget ur luften. Kostnaderna för platser på HVB-hem har i finansierats av staten i de delar som berör ensamkommande och kostnader för LVU-placeringar har varit blygsamma. Däremot ökar kostnaderna snabbt eftersom det behövs fler platser i särskilt boende i takt med att allt fler blir allt äldre. En enda sådan plats kostar ca 700 000 kr om året.
Låneskulden per invånare har ökat eftersom stora investeringar gjorts. Men samtidigt har också kommunens tillgångar ökat. Det egna kapitalet (alltså tillgångar minus skulder) per invånare har ökat varje år sedan 2013. Kommunen hade vid årsskiftet ca 400 miljoner kronor placerade i räntebärande tillgångar och aktier. Det kan knappast kallas för ”lånefest”.
Frågan om att ta emot nyanlända är inte en fråga för de förtroendevalda på lokal nivå. Staten har genom ny lagstiftning, den så kallade anvisningslagen, tvingat alla Sveriges kommuner att ta emot nyanlända, oavsett hur förutsättningarna ser ut i de olika kommunerna.
Vi tar gärna en seriös debatt med Magnus Wibäck. Vi – och andra förtroendevalda från samtliga partier – gör alla vårt bästa för att kommunen ska fortsätta utvecklas i rätt riktning. Ibland har vi olika syn och det är i grunden bra. Men att debattera med osakligheter och förvanskade fakta sänder tyvärr mest en signal av bitterhet från det förflutna inom politiken och tidigare anställningar i kommunen.

Christian Sonesson

Moderaterna

Björn Magnusson

Liberalerna

Yvonne Nilsson

Centerpartiet

Magnus Lunderquist

Kristdemokraterna
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen