Heidi Avellan

Heidi Avellan: Sylvi Listhaugs list. Norsk populist drar Sverigehistorier.

Rosengård smygislamiseras, påstod Fremskrittpartiets ledare Siv Jensen, och varnade att om inte Norge aktar sig blir det som i Malmö, ”sharialagarna tar fullständigt över”.
Det var 2009.
Det där med sharialagarna stämde inte då, lika litet som det stämmer nu. Men det norska populistpartiet fortsätter att försöka vinna röster på sina bisarra påståenden om svenska förorter.
I tisdags besökte ministern med ansvar för integration och migration, den kontroversiella Sylvi Listhaug, Rinkeby i Stockholm. Hon sade sig vara där för att se och lära, men lurade inte så många.
STOCKHOLM 2017-08-29Norges invandrings- och integrationsminister, Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet, talar med journalister på Rinkeby torg under sitt besök i stadsdelen.Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040Bild: Anders Wiklund/TT
Det här var ett led i hennes kampanj inför stortingsvalet i september. Ett oblygt försök att åter en gång rida på fördomar och överdrifter om invandringen och tillståndet i svenska förorter.
En hårt generaliserad bild som partiet försöker slå valvaluta av.
Ett försök att skrämma väljare med ”det svenska tillståndet”, som i Fremskrittspartiets tolkning handlar om ”överdriven” invandring, misslyckad integration, framväxten av parallellsamhällen, enklaver av laglöshet, hederskultur, utanförskap – och ett debattklimat där det här inte kan diskuteras.
Det blir alltså lite av ”har du slutat slå din fru” över det hela: det går inte att bemöta blandningen av fakta, vilda överdrifter och i vissa fall rena påhitt. För också då föses man ihop med ”det svenska tillståndet”, görs till en som bortförklarar eller inte vill prata om problemen.
Vilket förstås inte alls bara gäller Fremskrittspartiet, utan hela den populistiska, högerextrema och främlingsfientliga debatten. Inte bara i Norge.
Det var olyckligt att färska migrationsministern Heléne Fritzon (S) avbokade sitt möte med sin norska kollega i sista stund. Det går att spinna dramatik kring detta och dramatik är precis vad Sylvi Listhaug vill ha.
Men det var bra att Heléne Fritzon inte ställde upp – träffen var så uppenbart bara till namnet ett möte mellan två ministrar. Hon ska inte bidra till populistpartiets framgångar i det norska valet.
Gå till toppen