Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Bilar 3: Dags för skroten, Pixar

Blixten McQueen.Bild: Pixar

Bilar 3

BIO. ANIMERAD BARNFILM. USA (Cars 3), 2017. Regi: Brian Fee. Röster i originalversionen: Owen Wilson, Armie Hammer, Nathan Fillion, Kerry Washington. Svenska röster: Martin Stenmarck, Mikaela Ardai Jennefors, Gustav Levin, Magnus Mark. Barntillåten. Längd: 1.49.

Efter några magiska år, då varje ny film från Pixar fick både publik och kritiker att slå glädjevolter – "Råttatouille", "Wall-E", "Upp", "Toy Story 3" – kom dikeskörningen "Bilar 2". Filmen gjorde jobbet, den sålde sina biobiljetter, men Pixars anseende fick en rejäl repa i lacken.
"Bilar"-serien är något av en gökunge i animationsbolagets stall. Den är mer tydligt riktad till enbart den yngsta publiken, mer uppenbart ett sätt att kränga lastbilsflak av leksaker och dessutom stelare animerad – inte ens Pixars trollkarlar kan göra underverk med pratande bilar.
Trean kör i alla fall definitivt om tvåan, med sin krystade spionfilmsparodi och utflykter till Japan och England. Nu är vi tillbaka på amerikanska racingbanor där mästaren Blixten McQueen börjar känna sig rostig då han utmanas av en ny generation snabba och strömlinjeformade vrålåk. Det gäller att visa att gammal är äldst, och han lägger sig i hårdträning – påhejad av sin kvinnliga tränare Cruz Ramirez.
Sensmoralen? Att tjejer kan vara lika snabba som killar, och att det kanske är viktigare att hjälpa andra till stordåd än att vinna själv.
Pixars manus är alltid genomarbetade och det finns en del fyndiga visuella gags, men "Bilar 3" känns som en franchise på tomgång. Dags för skroten.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 1 september
Gå till toppen