Kultur

City of ghosts: Ohygglig inblick i skräckväldet

Dokumentären "City of ghosts" följer motståndet mot IS i den syriska staden Ragga.Bild: Nonstop entertainment

City of ghosts

BIO. DOKUMENTÄR. USA, 2017. Regi: Matthew Heineman. Med: Hamoud, Mohamad, Abdul-Aziz. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.30.

Den syriska staden Raqqa har kallats IS huvudstad. Före kriget bodde här uppskattningsvis drygt 200 000 människor. Nu pågår strider för att driva ut IS men befolkningen som är kvar svälter och många är traumatiserade.
Aktivistgruppen ”Raqqa is being slaughtered silently” –”Raqqa slaktas i tysthet” – filmade i hemlighet när IS intog deras hemstad 2014. Matthew Heinemans dokumentär ”City of ghosts” visar deras blodisande bilder av maskerade, tungt beväpnade soldater och ett torgmöte där skräckslagna åhörare bevittnar ett religiöst tal följt av brutala avrättningar.
Aktivisterna fortsatte att dokumentera, och insåg att de måste få ut sina filmer på nätet så att detta inte skedde bortom den internationella radarn. Nu är deras gräsrotsjournalistik berömd.
Vi lär känna några av grundarna: filmaren Hamoud som beskriver sig som en enstöring, matteläraren Mohamad som steg ut i den arabiska vårens protester efter att en elev arresterats i hans klassrum, Abdul-Aziz som kan engelska och blir gruppens talesman.
Alla har de fått betala dyrt för sitt oumbärliga arbete. IS har spridit filmer där deras bröder, vänner och pappor mördas. De har flytt till Tyskland där de under dödshot fortsätter att redigera och publicera material som kontakter i Raqqa förser dem med.
Heineman blev känd för filmen ”Cartel Land” som handlar om knarkkarteller och medborgargarden kring gränsen mellan Mexiko och USA. Att filmaren kunde och vågade komma så nära de här grupperna är otroligt, och filmen är sevärd inte minst på grund av det.
I ”City of ghosts” är det istället huvudpersonernas mod och uthållighet som imponerar, tillsammans med den dokumentation de samlar in. Vi får se brottstycken av halshuggningar, barnsoldater som mördar, kroppsstraff, allt sådant som sammanfattas i det abstrakta begreppet ”terrorvälde”.
Det är ohyggligt, och det ger ordning på perspektiven. I filmen förekommer en demonstration, full av plakat med texter som ”älska Tyskland eller stick”. I relief mot syriernas situation framstår den ståndpunkten verkligen som den irrelevanta idioti den är. ”City of ghosts” är en mycket angelägen reality check.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 1 september
Gå till toppen