Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kommunen kan få ersättning för försenad spårvagnsstart

Lunds kommun får onödiga kostnader eftersom spårvägen färdigställs innan spårvagnsdepån står klar. Nu pågår samtal mellan kommunen och regionen om eventuell ersättning för förseningen.

Anders Almgren (S): ”Vi kommer att ha spårvägen onödigt tidigt klar och det handlar om ett halvår.”Bild: Ingemar D Kristiansen
I slutet av juni meddelades att trafikstarten för spårvagnarna skjuts upp till 2020. Anledningen är att spårvagnsdepån, som Region Skåne ansvarar för, inte blir klar i tid.
Förseningen innebär att Lunds kommun, som räknar med att bli klar med själva spårvägen som planerat, under en tid kommer att stå med en spåranläggning som inte används.
Det innebär att kommunen får vissa onödiga kostnader för exempelvis underhåll, räntor och personal, enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
Samtal pågår nu mellan regionen och kommunen.
– Hur vi löser detta och den ekonomiska utmaningen diskuterar parterna tillsammans. Det var väldigt viktigt för oss, när vi reviderade tidsplanen i juni, att detta inte per automatik skulle landa i kommunens knä, säger Anders Almgren.
Hur mycket pengar det rör sig om kan inte Anders Almgren ge någon närmare uppgift om.
Men det är ett antal miljoner?
– Med tanke på storleken på projektet så är det ju miljonbelopp det handlar om, säger Anders Almgren.
Läs mer: Spårvägstrafiken i Lund försenas
Läs alla artiklar om: Spårvägen i Lund
Gå till toppen