Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lunds kommunalråd siktar mot riksdagen

Emma Berginger (MP) vill inte fortsätta som kommunalråd i Lund efter valet nästa år. Istället siktar hon på riksdagen, där Miljöpartiets mandat i valkretsen blir ledigt när Karin Svensson Smith inte kandiderar.

Emma Berginger (MP) i kommunfullmäktiges talarstol. Nästa år hoppas hon få byta ut fullmäktige mot riksdagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Emma Berginger har varit engagerad i Lundapolitiken sedan 2006, var MP:s lokala partiföreträdare 2010-2014 och är den här mandatperioden partiets kommunalråd samt ordförande i tekniska nämnden.
Nu vill hon ta nästa kliv. I valet 2018 hoppas hon på att bli MP:s toppnamn i riksdagsvalkretsen Skåne läns södra, där Lund och tio andra kommuner ingår.
Miljöpartiet brukar få ett mandat i valkretsen, och sist gick det till Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott. Men Svensson Smith har nyligen meddelat att hon inte kandiderar till riksdagen i valet 2018.
– Jag inser ju att det gäller att tajma in. Jag hade inte velat utmana Karin, för hon är en väldigt stark och kompetent politiker, säger Emma Berginger.
Visste du om att hon skulle lämna riksdagen?
– Jag och Karin har en bra dialog och vi pratar om många saker.
Berginger vill i rikspolitiken fokusera på liknande frågor som de Svensson Smith har drivit.
– Klimatfrågan är vår tids viktigaste fråga. Som jag ser det är det framför allt transportsektorn som vi behöver arbeta med nu, säger hon.
– Jag vill se en ny stambana som är anpassad till riktiga höghastighetståg, som gör att man kan resa mellan Stockholm och Malmö på två och en halv timme. Samtidigt behöver det befintliga järnvägsnätet rustas upp.
Hon vill också se mer pengar till de så kallade stadsmiljöavtalen, där staten medfinansierar kommunala satsningar på kollektivtrafik och cykelvägar.
– Och så vill jag skärpa den nationella cykelstrategin. Det är positivt att det har kommit en cykelstrategi från regeringen, men den är ganska fattig på konkreta åtgärder. Jag tror att staten måste bli mer engagerad i att ta ansvar för cykelinfrastrukturen.
Även vid förra valet kandiderade Berginger till riksdagen, men då var siktet i första hand inställt på att bli kommunalråd i Lund.
När hon nu blickar tillbaka på tiden som kommunalråd är det framför allt två infrastrukturprojekt som hon vill lyfta fram: förverkligandet av Lunds första spårvägslinje och bygget av det nordsydliga cykelstråket genom stan.
– Det är två projekt som jag själv vet att jag har varit med om att driva igenom och som jag har varit avgörande för.
Och även om fokus nu är inställt på riksdagen, så står Berginger gärna med på MP:s kommunalvalslista nästa år, fast inte högst upp.
– Kommer jag in i riksdagen så kommer jag inte att vara engagerad i Lundapolitiken. Däremot tänker jag att jag kan stå på valbar plats för att vara del av ett lag, i det fall jag inte skulle komma in i riksdagen.
Vem ska ta över som toppnamn efter dig, tycker du?
– Det är ju valberedningen som lägger fram ett förslag till medlemsmötet som väljer. Jag ser att vi har många starka kandidater som skulle kunna ta den rollen. Men det viktigaste är att vi bildar ett starkt lag och det finns många spelare i det här starka laget.
Tre namn som hon nämner är Karin Svensson Smith, Yanira Difonis och Ulf Nymark.
– Det kan också finnas personer och kandidater som jag inte känner till i dagsläget som har intresse av att vara med i det här laget.
– Men det är inte min roll att peka ut några efterträdare.
Det skulle kunna bli en rockad – du till riksdagen och Karin Svensson Smith till din post här?
– Exakt vilken roll som Karin söker i kommunpolitiken vet jag inte. Jag bara såg i tidningen att hon var intresserad av att engagera sig i Lundapolitiken på ett eller annat sätt. Det tycker jag är positivt.
Även om Emma Berginger nu förbereder sig för en riksdagsvalkampanj så har hon ett år kvar som kommunalråd i Lund. Det finns många stora frågor om hon vill påverka under året.
– Jag kommer att arbeta hårt in i det sista och har flera saker kvar på min "att göra"-lista. Vi ska revidera Lunds cykelstrategi, vi ska följa spårvägsprojektet och se hur vi kan skapa hållbart bostadsbyggande kopplat till spårvägen och så är översiktsplanearbetet i full gång.
Gå till toppen