Heidi Avellan

Heidi Avellan: Makt, sex och egna pengar.

Ansvaret var hennes. Anna Kinberg Batra tvingades inte bort för att hon är kvinna. Men tro inte att makten är könsneutral.

AKB borde ha pekat med hela handen dag ett.Bild: Jessica Gow/TT
Köer efter toapapper. Ofrihet. Angiveri. Så såg livet ut i det gamla Östtyskland. Fast inte bara: kvinnorna där hade också privilegier som kvinnor i väst bara kunde drömma om, som självklar rätt till högre utbildning och jobb, moderskapsledighet och gratis barndagvård. Och som rosen på tårtan: fler orgasmer.
För trots att östtyska kvinnor dubbelarbetade medan deras medsystrar i Västtyskland var hemmafruar – och dessutom slapp köa för mensskydd och mat – så var sexlivet bättre bakom muren. Östtyskorna hade mer sex och fick i snitt dubbelt så många orgasmer som sina medsystrar i Västtyskland, visar studier som professor Kristen R Ghodsee vid University of Pennsylvania gjort baserat på tidigare forskning och intervjuer med kvinnor i det forna östblocket.
Kvinnorna behövdes i arbetskraften och kommunismen trodde – i teorin – på jämställdhet, konstateras i The New York Times serie Red Century, som uppmärksammar att det i år gått hundra år sedan den ryska revolutionen.
Forskare och sexologer i Polen och Tjeckoslovakien förstod tidigt att sexuell njutning inte gick att isolera från resten av livet och redan på 60-talet hölls konferenser om den kvinnliga orgasmen. Statssocialismens work-life-balance, konstaterar Kristen R Ghodsee.
Livet i öst var förfärligt på många sätt, men kvinnor tjänade egna pengar. De var ekonomiskt oberoende av män. De hade rätt att göra abort 1920. Mitt i ofriheten kunde de bli starka.
Kvinnofrigörelsen har varit central för liberaler, som genom sekler krävt mänskliga rättigheter för två kön och jobbat för att stärka individen. Men också socialister har verkat för jämställdhet. Mer toppstyrt och framkommenderat – kalla det statsfeminism – men effektivt.
I Sverige baxade Socialdemokraterna frågan från särbeskattning och dagis till varvade listor i valen, varannan damernas i regeringen och ett jämställdhetsperspektiv på politiken. Fast också här stämmer fortfarande det som utrikesminister Margot Wallström (S) twittrade efter Hillary Clintons förlust i presidentvalet:
”Som vi båda vet handlar det inte om ett glastak utan om ett tjockt lager män.”
I en kongressal full med kvinnor på bokmässan i Göteborg för flera år sedan väckte Wallström, då EU-kommissionär, jubel när hon återgav snacket i Bryssel: För att nå lika långt som en man måste en kvinna vara dubbelt så duktig. Tack och lov att det inte är så svårt.
Mansmobbning är olustigt, men här finns ett uns av sanning. Officiellt har vi samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter. Ändå behöver många kvinnor uppmuntran för att våga gå hela vägen. Kvinnor måste också fortfarande ofta vara duktigare för att ta sig fram och väl på toppen kan utmaningarna skilja sig.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra tvingades inte bort för att hon är kvinna. Låt det vara sagt först som sist. Hon misslyckades för att hon inte tog över med besked. För att hon inte från början tydligt lyckades förklara vad just hon ville åstadkomma, utan förvaltade Fredrik Reinfeldts arv. Som en duktig flicka.
Hennes lyssnande ledarskap havererade, eftersom budskapen från partikamraterna är så motstridiga, konstaterar DN:s politikreporter Karin Eriksson.
Precis som en gång Mona Sahlin motvilligt gav efter och dessvärre tog in V i sin S + MP -koalition. De tvingades inte bort för att de är kvinnor. Men de hade svårare att leda för att de hade mer inkluderande – kvinnligare – ledarstil.
Anna Kinberg Batra höll ihop partiet genom att jämka lite här och stöda lite där och ge efter för dem som krävde samarbete med SD. Ett sisyfosjobb, förstås. Särskilt i ett parti som har en så osentimental syn på sin ledare: leverera resultat. Annars får du gå.
”Vi är nog rätt skoningslösa och vi är nog rätt resultatstyrda. Så kritik måste man tåla på den här nivån och leder man det största partiet och är statsministerkandidat måste man tåla väldigt, väldigt, väldigt mycket kritik", kommenterade Anna Kinberg Batra sin avgång i SVT:s Agenda.
Fast som kvinna fick hon kritik inte bara för sin otydlighet och sitt ledarskap, utan också för sin frisyr och kyla. Och skulle Elisabeth Svantesson trots allt väljas till efterträdare så hamnar inte bara hennes bakgrund, utan också hennes leende, under lupp.
Kvinnor med makt har fortfarande svårare att bli omtyckta. Män och kvinnor i karriären värderas olika, också bland unga, visar rapporten Menn som ikke liker karrierekvinner från norska Markedshøyskolen och tankesmedjan Agenda.
I boken Lean In: Women, Work, and the Will to Lead påstår Facebookchefen Sheryl Sandberg att ju mer framgång en man har, desto mer gillas han. Medan framgång gör en kvinna mindre omtyckt. Fakta kom från en studie vid Harvard 2003 och bekräftas av den norska:
Samma framgångsrika person värderades olika beroende om hen kallades Howard eller Heidi. Lika kompetenta, ja, men medan Howard betraktades som en toppenkille ansågs Heidi egoistisk. Inte trevlig att jobba med.
Duktiga kvinnor kan nå långt. Bli partiledare. Men, som den franska feministen Françoise Giroud konstaterat: jämställdhet uppnås först när mediokra kvinnor intar höga poster. När kvinnor och män värderas lika, också i karriären. Bättre sex kan vara en bonus.
Gå till toppen