Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös nya matmekka, grönt ekohus och en liten liten restaurang prisas

Det blev syskonen Karyds förvandling av en ödetomt till saluhall som fick årets stadsbyggnadspris. Hållbarhetspriset ”Gröna lansen” gick till bostadshuset Greenhouse i Augustenborg. Och så fick en liten, liten restaurang ett hedersomnämnande.

Malmö saluhall – vinnare av årets stadsbyggnadspris.Bild: Bojana Lukac
– Vi har stått inför stora utmaningar. För att skapa en fullskalig saluhall var det en mycket liten yta, säger Martin Karyd.
Tillsammans med systern Nina Karyd och arkitektbyrån Wingårdhs har de enligt juryn omvandlat ”en ruin till en tredimensionell kokbok, och skapat en ny mötesplats i matkulturens anda”.
Martin Karyd berättar att han hade haft koll på tomten och det gamla godsmagasinet i hörnet av Neptunigatan och Gibraltargatan en längre tid.
– Jag hade spanat på denna fastighet i många år och undrat vad det skulle bli av det. Samtidigt undrade jag varför Malmö inte hade en saluhall, säger Martin Karyd.
Men arkitekten Gert Wingårdh erkänner att han först inte trodde på projektet.
– En övergiven tomt vid ett parkeringshus och med en silo intill sig. Jag sa: ”Glöm det, det kommer aldrig att byggas.” Men ni har fått en alldeles hopplös tomt att bli en del av staden, sade Gert Wingårdh på Stadsbyggandets dag som hölls i Malmö börshus på fredagen.
Den nybyggda Greenhouse på Augustenborg har hög arkitektonisk kvalitet, skriver juryn.Bild: Slussen
Priset "Gröna lansen", som går till miljömässigt hållbart byggande, gick i år till bostadshuset Greenhouse i Augustenborg med orden: ”Som tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet.”
Det är MKB tillsammans med arkitektbyrån Janecke som står bakom huset som stod inflyttningsklart för ett år sedan.
– Om detta blir en mötesplats avgörs nu av de som bor där, säger arkitekten Kenji Miyazu.
Ett hedersomnämnande fanns det också plats för: Anonymouse franska nötbutik och italienska restaurang på Bergsgatan. I ett litet litet brev berättar konstnärskollektivet att det var bristen på restauranger som fick dem att starta verksamheten på Bergsgatan.
"Vi trodde att några i kvarteret skulle bli glada av de nya hyresgästerna. Istället sågs vi av miljoner. Tusen tack för att ni tänker på oss. Vi tänker på er. Om ni har planer på att öka utbudet och tillgängligheten för stadens minsta, hör gärna av er", hälsar Anonymouse.
Stadsbyggnadspriset i Malmö har delats ut sedan 1982. Gröna Lansen sedan 2001 då Bo Bo01 var de första som fick priset. Genom priserna vill Malmö stad uppmärksamma värdefulla förbättringar av Malmös stadsmiljö. Priserna kan delas ut till nyproduktion, ombyggnation eller renovering. När det gäller stadsbyggnadspriset tittar juryn på bland annat arkitektonisk kvalitet, hållbarhet, funktion, nytänkande, påverkan och betydelse för staden.
Förra året var det Malmö Live som vann stadsbyggnadspriset. Bland de tidigare vinnarna finns också Malmö nya huvudbibliotek (1997), Turning Torso (2000), den runda akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Malmö (2010), och Media Evolution City (2012).
Juryns motivering: Malmö saluhall
”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny mötesplats i matkulturens Malmö. Saluhallen visar på en kreativ användning av till synes överblivna ytor och erbjuder en välgörande intimitet i ett område präglat av stora projekt. Ur de gamla murarna har nya sammanhang skapats och en sensuell arkitektur har vuxit fram, som visar stor omsorg om såväl kulturarv som människans alla sinnen.”
Juryns motivering: Greenhouse
”Greenhouse är ett djärvt projekt som visar hur stadsbon kan få en närmare relation till naturen och hur Malmö kan bli en tätare, grönare och mer blandad stad. På ett förtjänstfullt sätt har en monofunktionell byggnad omvandlats till ett flerfunktionellt kvarter till glädje för fler än de boende i huset. Med hög arkitektonisk kvalitet och ett innovativt och klimatsmart boendekoncept utmanas bostadsbyggandet; Greenhouse är så mycket mer än en symbol för Augustenborg och Malmö.
Gå till toppen