Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Tiggeri lyfter ingen från fattigdom, det bevarar fattigdom.”

Styrande politiker med olika partibeteckningar har de senaste decennierna visat en påfallande oförmåga att hantera inflödet av utländska tiggare. Det skriver Anders Cnattingius och Henrik Thorsell, företrädare för Liberalerna i Vellinge.

Den politiska majoriteten i kommunen hoppas kunna stoppa tiggeriet i fyra centrala områden i Vellinge, Höllviken och Skanör.Bild: Björn Lindgren /TT
I tisdags röstade vi Vellingeliberaler för att förbjuda tiggeri i delar av kommunen. Frågan kom upp i kommunstyrelsen och vi har sedan en längre tid varit överens med våra moderata kollegor om att kommunen måste agera mot tiggeriet. Spåren förskräcker i de kommuner där de styrande valt att passivt åse utvecklingen. Vi tänker inte låta Vellinge kommun hamna i samma situation som socialdemokratiskt och miljöpartistiskt styrda Malmö och Lund där till exempel kåkstäder har funnits under en lång tid.
Bakom det förslag till tiggeriförbud i Vellinge som kommunstyrelsenbehandladestår Carina Wutzler (M). Tanken är att förbudet ska utformas som ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna. På så sätt kan ett förbud förhoppningsvis bli verklighet utan att krocka med den rådande lagstiftningen. Det återstår att se om det är möjligt, men Vellingeliberalerna ställer sig bakom förslagets syfte och anser att det är värt ett försök. Den 20 september behandlas frågan i kommunfullmäktige, där en majoritet stödjer ett förbud, varefter beslutet anmäls till Länsstyrelsen för bedömning. Tanken är att förbudet därefter införs vid årsskiftet.
Angela Everbäck (MP) anser att införa ett tiggeriförbud är att visa förakt för de svagaste (Aktuella frågor 29/8). Hennes kritik kan sammanfattas i några punkter: Tiggeri är inte ett stort problem i kommunen. Man ska inte straffa människor som ber om hjälp. Ett tiggeriförbud hjälper inte de som tigger. Vellinges rykte försämras.
Sverige har historiskt sett varit en framgångssaga när det gäller att lyfta stora delar av befolkningen ur djupaste fattigdom. Framsynta politiker från flera partier var kloka nog att skapa en social välfärdsmodell som vilade på en enkel överenskommelse mellan de styrande och medborgarna. Medborgarnas strävsamhet och skatteinbetalningar återgäldades bland annat med sociala trygghetssystem, som ekonomiskt stöd ifall det gick snett i livet. Det är ett samhällskontrakt som tjänat Sverige väl.
Få politiker har haft ett så pass stort inflytande på den svenska framgångsmodellen som den dåvarande socialministern Gustav Möller (S). En sak är säker, att tillåta tiggeri fanns inte i hans sinnevärld. Han och många andra av dåtidens politiker förstod vad många av dagens politiker inte verkar fatta: tiggeri lyfter ingen från fattigdom, det bevarar fattigdom. Tiggeri var följaktligen förbjudet i Sverige fram till 1964, då förbudet successivt togs bort ur lagstiftningen fram till 1981. Argumentet för att ta bort det var att behovet av att tigga ansågs undanröjt, inte att tiggeri var en socialt acceptabel företeelse.Lagstiftarna räknade med att samhällskontraktet skulle hålla, vilket det också gjorde fram till 1990-talet.Vad de uppenbarligen inte räknade med var två saker: den fria rörligheten i Europa och efterföljande politikers historielöshet.
Den fria rörligheten inom EU har skapat fantastiska möjligheter för Europas medborgare att skapa sig en framtid genom arbete, men den används idag även av människor för att bedriva organiserat tiggeri i andra länder än där de är medborgare.
Styrande politiker med olika partibeteckningar har de senaste decennierna visat en påfallande oförmåga att hantera inflödet av utländska tiggare. Konsekvenserna blir att samhällskontraktet eroderar och den fria rörligheten, en av EU:s grundpelare, riskerar att råka i vanrykte. Det vägrar vi Vellingeliberaler att stillatigande acceptera.

Anders Cnattingius

Henrik Thorsell

Anders Cnattingius är gruppledare för Liberalerna i Vellinge kommunfullmäktige.
Henrik Thorsell är ordförande för Liberalerna i Vellinge.
Gå till toppen