Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klara Berge utnyttjar briljant trådens potential i sina konstverk

Klara Berge ställer ut på Galleri 21.Bild: Galleri 21

Klara Berge

KONST. "Passages", Galleri 21, Malmö, t o m 10/9.
Fyrtiotusen meter tråd. Det är vad Klara Berge har använt till utställningen "Passager" på Galleri 21. Fyrtio kilometer av allt från gyllene silke till djupblå ull. Metodiskt lindar hon tråden kring metallens ramar, och skapar en häpnadsväckande installation. Fem år har gått sedan hon tog examen från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, där hon är verksam. Född 1987 tillhör hon en yngre generation textilkonstnärer som arbetar rumsligt, storskaligt och platsspecifikt. Med självklarhet intar de bildkonstens salonger, vilket Malmö konstmuseums utställning "Textila undertexter" just nu ger flera lyckade exempel på.
Här har Berge utvecklat sin egen strategi, där hon omsorgsfullt virar tråden mellan stålramar och förvandlar galleriet till labyrint. Spänstigt spelar hon med geometri och vinklar, och ställer transparens mot täthet, medan hon leker med förvillande perspektiv. För varje steg jag tar ändras upplevelsen. Ömsom fastnar blicken helt nära på fibrernas mättade färg, för att i nästa stund gå rakt genom spända linjer till väggens skarpa skuggspel.
"Drawing with threads, weaving with ink" kallar hon utställningen. Medan hon tecknar i rummet med tråd, väver hon i teckningar intrikata former med bläck. Det handlar även om tid, som i konstens tålmodiga hantverk och arbetets noggrannhet. Samtidigt lockar hon fram associationer, från opkonstens synvillor till den trofasta Penelope som för att hålla friarna borta i väntan på Odysseus återkomst nattetid repar upp sin väv. Alltsammans i en skickligt komponerad utställning som briljant utnyttjar trådens potential.
Gå till toppen