Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Här börjar äventyret: Atalante kastar loss för världsomsegling

Två äventyrslystna bröder. En båt. På söndagen kastade Fredrik och Thomas Saglind loss från småbåtshamnen i Limhamn. Ombord på Atalante beger de sig ut på ett världsomsegling tillsammans – på en resa som ska ta tre år.

Bröderna Saglind redo att kasta loss från småbåtshamnen i Limhamn.Bild: Nils Lindgren
– Det känns omtumlande och spännande på samma gång. Vi har nog inte riktigt förstått vad det är vi ger oss in på, säger Fredrik Saglind.
Klockan 11 på söndagsförmiddagen kastade bröderna Fredrik och Thomas Saglind loss från småbåtshamnen i Limhamn. I strålande vackert sensommarväder samlades släkt och vänner längst ut på brygga H för att ta farväl.
– Det kommer bli en resa på många vis. Vi kommer att förflytta oss genom många kulturer, genom olika tempon och möta många människor, säger Thomas.
– Det blir en personlig resa också. Vi kommer att möta många utmaningar tillsammans, säger Fredrik.
Seglatsen med med Atalante, en drygt elva meter lång Bavaria 390 Caribic som de seglade hem till Malmö förra sommaren, ska gå längs Europas kuster till Kanarieöarna. Därifrån ut på öppet hav, korsa Atlanten till Karibien, genom Panamakanalen och över Stilla havet till Nya Zeeland och Australien.
Thomas Saglind fyller på vattenreserverna inför första seglatsen.Bild: Nils Lindgren
Därefter vidare över Indiska oceanen till Sydafrika. Över Atlanten igen tillbaka till Karibien och norrut till Grönland och Island. Hösten 2020 räknar bröderna med att vara tillbaka i småbåtshamnen i Limhamn igen.
– Den största utmaningen blir att segla i hårt väder. Den som har suttit i en liten båt i en storm vet att det är tufft, säger Fredrik.
– Det är mycket som lockar med att segla. Förflyttningen, att kliva ombord och låta naturen hålla takten, den lugnare lunken. Det kommer att bli mycket tid till eftertanke och reflektion, säger Thomas.
Större delen av resan kommer tillbringas på land, men veckor i sträck på en liten båt ute på öppet hav med bara en enda person att prata med skulle innebära en stor påfrestning för många.
– Det finns inte många skrymslen att dra sig undan på. Men vi har rest mycket tillsammans och vi gillar båda friluftsliv, så det blir nog inga problem, säger Fredrik.
Tre år är lång tid att vara ifrån släkt och vänner, men det är ingen tvekan om att det är slagsida för äventyrslustan.
– Med dagens teknik är det enkelt att hålla kontakten. Våra liv fortsätter som alla andras, säger Fredrik.
Fotnot: resan kan följas här och här.
Gå till toppen