Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Malmö I love you” ska bli internationell storfilm och sprida hopp till Malmöbor

En internationell storfilm om Malmö kombinerat med en digital plattform som ska sprida hopp och positivitet i Malmö. Dygnet Runt kan idag avslöja planerna på en Malmö-version av storfilmerna ”Paris je t’aime” och ”New York I love you".

David Carlson.Bild: Peter Frennesson
Ännu en konferens och ännu en föreläsning. För David Carlson, grundare av möbelföretaget David Design, var besöket i Seoul egentligen en i mängden av konferenser. Men plötsligt blev den något helt annat. När Emmanuel Benbihy steg in i handlingen.
Emmanuel Benbihy är initiativtagaren till den franska storfilmen ”Paris je t’aime” som sen fick en efterföljare i ”New York I love you” och senast ”Rio I love you”. Benbihy är på plats i Seoul för att berätta om ”Cities of love”-nätverket där det nu ska skapas nya internationella storfilmer om Shanghai, Delhi, Rotterdam, Berlin, Marseilles, Beirut, St Petersburg, Johannesburg, Lagos, Jerusalem, Tokyo och Istanbul.
Filmkonceptet bygger på att lyfta fram folks relation till sin stad och fokusera på hopp, positivitet och kärlek. David Carlson kände direkt att han ville göra detta om Malmö.
– Vi började prata där på en middag i Seoul och jag tror inte han kände till Malmö. Han hade tänkt på Skandinavien, men snarare tänkt på Stockholm och Köpenhamn. Men jag sade ”nej, det finns något mycket roligare” och berättade om Malmö som ju samlar invånare från nästan alla länder i världen. Visst har vi våra problem, men vi har också en intressant dynamik och möjligheter, berättar David Carlson.
Emmanuel Benbihy lyssnade och tände på konceptet. Nu är det bestämt att det blir Malmö. David Carlson håller precis på att dra igång ”Cities of love Scandinavia”.
– Vi tänker ta in Danmark och Norge i organisationen, kanske även Island och Finland. Kanske kommer vi att göra en film i säg Reykjavik sen, vi vet inte än. Men framför allt har vi gjort så här för att se till att det inte kommer en Köpenhamnsfilm parallellt med Malmöfilmen. Det vore lite tråkigt, säger David Carlson.
De två första filmerna om Paris och New York var just internationella storfilmer, men i och med Rio de Janeiro-filmen så blev projektet något mycket mer. ”Cities of love” bygger idag på att staden under en 30-månadersperiod innan filmpremiären samlar aktörer, invånare, näringsliv till aktiviteter i text och bild som fokuserar på hopp och positivitet. Sen kulminerar allt i en internationell långfilm. Och det är den biten som lockade David Carlson att engagera sig.
Hittills har en liten arbetsgrupp bestående av näringslivsprofilen Anna Nordström Carlsson, eventarrangören Martin Lindholm, filmproducenten Helena Danielsson, skribenten Åke Högman och Carlson själv jobbat med projektet. Men nu väntar den stora lanseringen nästa vecka och då ska allt växa betydligt.
Webbsajten är uppe och sociala medier-konton på Facebook, Instagram och Snapchat är redan på plats och nu ska de fyllas med innehåll och det finns mängder av planer. Vissa av dem är hämtade från de andra internationella städerna i projektet.
– Det finns en del som heter ”Unsung heroes”, alltså typ ”obesjungna hjältar”, som är korta minidokumentärer om människor som verkar i staden men kanske inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Vi har också en tanke som är ”Människor i Malmö” som har lånat lite av ”Humans in New York”. Där ska vi hitta sköna människor i alla åldrar och nationaliteter och beskriva dem på ett kort sätt, berättar David Carlson.
Tanken är också att skapa en fysisk plats som blir en ”Malmö I love you”-plats.
– I Rotterdam har de en sorts fotoautomater där man kan gå in och berätta vad man älskar med staden och med hjälp av dessa korta filmsnuttar kan man skapa en längre film, berättar David Carlson.
Platsen, som skulle kunna vara ambulerande, är också tänkt att vara centrum för diskussioner, kurser, rundabordssamtal och aktiviteter.
– I Delhi har man gjort ett projekt som heter ”Min stad – mitt minne” där man vänder sig till stadens äldre befolkning för att samla in deras historier om staden, säger David Carlson.
Men mycket av innehållet i projektet är tänkt att komma från invånare och näringsliv. I Rio de Janeiro tog huvudpartnern Unilever och städade en del av Copacabana varje dag och genomförde sedan volleybolltävlingar. Ett skönhetsföretag delade ut blommor till folk som gjorde vänskapliga handlingar. I Delhi har man städat, tvättat och målat platser. Där arrangerade man även en twittertävling där man fick förklara på 140 tecken vad man älskade med staden och sen valde man ut 40 texter och målade upp dem på fasader i staden.
Ser du en risk i att folk som bara vill smutskasta Malmö ger sig på projektet?
– Det finns ju inget politiskt i detta, utan vi är extremt opolitiska i en höger-vänster-skala. Sen tänker jag att det är få som egentligen inte vill ställa upp på att sprida hopp och positivitet. Vi är ju inte ett integrationsprojekt, men vi vill hylla olikheter. Och såpass mycket kuratorer är vi ju att vi tänker sprida historier som delar rörelsens budskap, säger David Carlson.
Han berättar att hela ”Cities of love”-nätverket bygger på fyra ben.
– En är vår längtan efter positivitet i en värld av fake news. Det andra är närhet i en orolig värld. Det tredje är engagemang att bidra till vår egen framtid. Det fjärde är urbaniseringen. Idag bor 80 procent av världens befolkning i storstäder och vad är det som händer när människor trycks ihop på samma plats, säger David Carlson.
David CarlsonBild: Peter Frennesson
När den som läser detta vill engagera sig – vilken är möjligheten?
– Jättestor. Vi bygger ju en plattform som behöver fyllas med innehåll. Vem som helst kan göra det eller skapa aktiviteter som gör detta brokigt och härligt, säger David Carlson.
Det gäller inte bara individer. David Carlson lägger nu mycket tid på att träffa företag som har lust att lägga tid och pengar på att delta i projektet.
– Jag för diskussioner nu med aktörer från näringslivet, organisationer, stiftelser, fonder och myndigheter som vill engagera sig. Vi behöver samarbetspartners och finansiering för att kunna driva det som vi vill. Pengarna ska inte gå till dyra hyror, utan vi vill kunna ge dem som filmar och arbetar med det vettigt betalt, säger David Carlson.
Genom att ha knutit till sig den Malmöbaserade filmproducenten Helena Danielsson som producerat ”Svinalängorna”, men också den internationella storfilmen ”The Childhood of a Leader”, så har man redan kommit en bit när det gäller själva filmen.
– Varje film bygger på tio olika kortfilmer som är inspelade av tio olika regissörer i tio olika stadsdelar. Sen finns det en elfte regissör som skapar början, slut och binder ihop de tio filmerna och skapar en långfilm av kortfilmerna, säger David Carlson.
I de tidigare filmerna har internationella stjärnor som bröderna Coen, Natalie Portman, Andy Garcia, Juliette Binoche, Gérard Depardieu, Elijah Wood, Bob Hoskins, Alfonso Cuarón, Maggie Gyllenhaal, Wes Craven, Gus Van Sant, Steve Buscemi, Orlando Bloom, Ethan Hawke, Christina Ricci och Harvey Keitel regisserat eller skådespelat. Ännu är inga namn kontrakterade för Malmöversionen, men David Carlson hoppas på en blandning av lokala och extremt kända internationella namn.
– Det är klart att jag och Helena har börjat fantisera. Inget är klart, men i Malmö finns det ju en rad väldigt kända regissörer som vi såklart skulle vilja se: Lukas Moodysson, Hannes Holm, Goran Kapetanovic, bröderna Gertten, Stefan Berg. Sen vore det ju kul att ha någon som inte alls är på den nivån, utan tidigt i sin karriär. Samtidigt är det fantastiskt att ha tillgång till det internationella nätverket, för det finns många internationella namn som har anmält intresse att medverka i de olika internationella filmerna.
Onsdagen den 6 september ska ”Malmö I love you” lanseras med ett event på Malmö Rådhus där bland andra Emmanuel Benbihy, producenten Helena Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh och David Carlson själv ska tala.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen