Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Israel-Palestinakonflikten letade sig till Helsingborg

Motsättningarna blossade upp i Jerusalem och gav svallvågor över världen. I Helsingborg hölls manifestationer mot Israel där en imam deltog. Det slutade med polisanmälan och anklagelser om antisemitism. Nu ber ordföranden för moskén om ursäkt. Och det visar sig också att händelsen kan leda till en väg framåt.

Manifestationerna på Gustav Adolfs torg satte Helsingborg i fokus för en debatt om Israelkritik och antisemitism.Bild: Peter Ferm
I juli samlades demonstranter flera gånger på Gustav Adolfs torg i Helsingborg. Målet för protesterna låg hundratals mil bort, i Jerusalem. Där hade israelisk militär infört bland annat metalldetektorer vid al-Aqsamoskén, en helig plats för världens muslimer. Säkerhetsåtgärderna motiverades med att två israeliska soldater dödats.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen