Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

På spaning efter en fågel på flykt

Vad kan få hundra fågelskådare att springa åt samma håll med höjda kikare? En brun glada. Denna sevärdhet passerade Näset på söndagen. Lagom till Falsterbo Bird Show.

På spaning efter rovfågel.Bild: Hussein El-alawi
Femhundra miljoner flyttfåglar passerar södra Sverige varje höst.
Många av dem tar vägen över landets sydvästra spets. Det gör flygningen över havet så kort som möjligt.
– Falsterbo är ett av de bästa ställena i Europa att se fåglar på, säger Björn Malmhagen från Falsterbo Fågelstation, när han hälsar välkommen till fågeldagen som infaller första helgen i september varje år.
– Det märker man på alla fågelskådare som kommer hit, tillägger ornitologen.
Björn Malmhagen visade bland annat hur ringmärkning av fåglar går till.Bild: Hussein El-alawi
Vi siktar de första redan vid Ljungens kant. På en lång rad står kännarna med kikare och stativ. De som var här redan i fredags pratar ivrigt om storkarna som flög förbi då, åtminstone hundra stycken. Men idag står hoppet till andra arter.
–Jag är här för att se rovfåglar, säger Georgia Locock som bor strax utanför Birmingham men är här i det utbytesprogram som fågelstationen bedriver med Yorkshire Bird Observatory.
Kanske en sparvhök på väg till Sydeuropa. Eller ännu hellre en bivråk på väg till Västafrika.
– Igår såg vi ett par, börjar Georgia Locock, men längre hinner hon inte innan ett upphetsat rop skallar över Ljungen:
– En brun glada! En brun glada!
Alla rusar för att se fågeln som inte ska förväxlas med den vanliga gladan; bara enstaka par av den bruna häckar i Sverige.
–Där! Två stycken! Vid den lilla molntussen!
Det soliga vädret är bra för besökssiffrorna (ett par tusen), men sämre för skådandet eftersom fåglarna då flyger högre.
–Dessutom avtecknar de sig bättre mot en grå himmel, säger fågelexperten Ulrik Lötberg till de besökare som sökt sig in i det mörka tältet där storbildsskärmen står.
Reality show vid storbildsskärmen.Bild: Hussein El-alawi
Dit förmedlas bilderna från kameran uppe på Naturums tak. Så kan vi se fåglar kommenterade i realtid utan att ha kikare med oss.
–Där kommer en sparvhök! säger Lötberg. Se på den smala kroppen, de korta vingarna och det lilla huvudet.
Och, förstås, den gula skarpa hökblicken.
Falsterbo Bird Show är inte bara fågelskådning, utan även andra djur. Till exempel fjärilen Amiral.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen